AHA co 10 dni zamiast co tydzień, mniej rumienia a podobny efekt

Testuję AHA co 10 dni zamiast co tydzień i mam mniej rumienia, a efekt wygładzenia prawie taki sam. Używam 8% glikolowego, 5 minut, potem krem barierowy. Czy to ma sens, czy lepiej wrócić do tydzień?

158 polubień

U mnie podobnie, co 9–10 dni jest spokojniej, zero łuski, a skóra i tak gładka. Tylko uważaj na słońce i retinol tego samego dnia, ja rozdzielam o dwa dni.

11 polubień

dzięki @jan_1990, też rozdzielam retinol minimum dwa dni. Ile czasu trzymasz kwas? Ja do 5 minut, bo powyżej zaczyna mnie szczypać i robię się czerwona, nawet jak dam serum z niacynamidem.

18 polubień

Ja bym zostawiła co 10 dni, skóra mniej się buntuje, efekt jest

20 polubień

Domowy AHA warto prowadzić według planu: test płatkowy za uchem 24 h, potem 8% na czystą, suchą skórę, najpierw 3 minuty przez 2–3 zabiegi, potem 5 minut, przerwy 7–10 dni. Przed nałożeniem możesz zrobić „kanapkę” z lekkim kremem wokół nosa i kącików ust, a po spłukaniu letnią wodą tylko łagodny krem barierowy. Tego samego dnia bez retinoidu, bez szorowania i SPF codziennie. Jeśli rumień utrzymuje się >24 h, wydłuż przerwę.

18 polubień

u mnie 5% mlekowy co 11 dni, mniej plam i bez schodzenia płatami

21 polubień

ja bym dodał saunę, ale dziewczyny mnie tu zjedzą, żart oczywiście

6 polubień

Dobry kompromis to rzadziej, ale regularnie. Zadbaj o mycie łagodne, bez SLS, i odczekaj 20–30 minut po umyciu zanim nałożysz kwas, skóra powinna być sucha, wtedy lepiej kontrolujesz szczypanie.

5 polubień

A możecie powiedzieć, czy 8% glikolowy trzeba neutralizować czymś innym niż wodą? Czy wystarczy spłukać i dać krem, bo boję się nadreakcji i nie chcę przesadzić.

21 polubień

@marianna1994 ja tylko spłukuję letnią wodą, potem krem i rano SPF. Po „kanapce” jak pisał polishdermcenter praktycznie zero pieczenia, więc zostanę przy 10 dniach.

15 polubień

Jeśli rumień schodzi szybciej przy 10 dniach, to znak, że bariera nadąża. Dorzuć 5% niacynamidu rano albo ceramidy na noc przez 3–4 dni po kwasie, a regeneracja będzie stabilniejsza.

31 polubień

co 10 dni też działa, byle trzymać rytm i filtr

21 polubień

Możesz też skrócić czas, zamiast rzadziej. Np. zostawić 8% tylko na 2–3 minuty co tydzień, a gdy skóra się uspokoi wrócić do 5 minut. To daje podobny efekt, ale mniej podrażnia.

23 polubienia

ja bym nie kombinowała, mniej znaczy lepiej, serio, przerwy robią robotę

6 polubień

Praktycznie: ustaw stałe dni, np. co 10 dni wieczorem. Przed zabiegiem 2–3 dni bez retinoidu i peelingów, po zabiegu 2 dni bez, zero sportu i sauny tego dnia. Start 8% 3 min, dwie sesje; potem 5 min. Piekący, rozlany rumień lub plamy? Skróć czas o minutę albo zwiększ przerwę do 12 dni.

16 polubień

Czy po AHA mogę użyć od razu maski nawilżającej w płachcie, czy czekać?

9 polubień

@paulinakrawczyk ja czekam z 15–20 minut, najpierw krem barierowy, maskę daję następnego dnia. Jak robiłam od razu, było szczypanie i rumień dłużej siedział, więc wolę spokojniej

18 polubień

Nie rozumiem tej mody na kwasy non stop, mniej eksperymentów, więcej SPF

14 polubień