Zacząłem robić AHA co 10 dni zamiast co tydzień i mam dużo mniej rumienia, a wygładzenie porównywalne; ktoś też tak ma? Skóra mieszana, 8% glikol, SPF codziennie
u mnie podobnie, jak wydłużę przerwę to skóra mniej wkurzona, efekt ten sam
@jacek1993 jakiego % używasz i czy zmywasz po czasie, czy leave-on? ja ostatnio płuczę po 10 min, retinoid robię dopiero 2-3 dni później
To normalne, że rzadziej bywa łagodniej, a efekt podobny; spróbuj prostego testu na pół twarzy: raz co 7 dni, raz co 10, przez 4 tygodnie i porównaj zdjęcia w świetle dziennym; nakładaj na całkiem suchą skórę, omijaj skrzydełka nosa i kąciki, okolice ust posmaruj kremem ochronnym; jeśli piecze mocniej niż 5/10, spłucz letnią wodą po 5–10 minutach; retinoid dawaj dopiero po dwóch, trzech nocach; żadnej sody, tylko spłukanie i dużo kremu; SPF 50 codziennie; notuj odczucia i łuszczenie
@krzysztof2002 dodaj bogatszy krem po AHA i dzień później ceramidy, bariera podziękuje
co 10 dni to dla mnie za rzadko, robię mleczan co 5 i jest luz
dorzucę tip: przed kwasem odczekaj 20-30 min po myciu, zero mokrej skóry; nie łącz z retinoidem tego samego dnia; łagodny żel, bez mydła