Ktoś testował AHA co 10 dni zamiast co tydzień? U mnie 8–10% dawało rumień, a po wydłużeniu przerwy wygładzenie podobne, rumień mniejszy. Zostawić tak?
u mnie co 9–11 dni działa lepiej, mniej szczypie i zero plam, efekt podobny
@beata_1969 dzięki, też zauważyłem mniej szczypania. Zostawiasz ten sam czas na skórze czy skracasz?
Ja przeszedłem na co 10 dni i nakładam cieńszą warstwę. Płyn bezalkoholowy, 10%, pH około 3, rumień zniknął prawie u mnie
Przy wrażliwej skórze często lepiej rzadziej. Spróbuj techniki kanapki: lekki krem, AHA, a po 10 minutach znów krem. Nakładaj na całkiem suchą skórę, omijaj skrzydełka nosa i kąciki ust. Co 10 dni brzmi rozsądnie
Też wydłużyłam przerwy, bo robiłam się buraczkowa. Efekt bdb, pory mniej widoczne
Sprawdź też czy nakładasz na suchą skórę. AHA na wilgotną mocniej działa i rumieni. Lepiej po myciu odczekać 20–30 minut, cienka warstwa, nie trzeć, potem krem nawilżający
ja bym tylko uważał z słońcem po kwasach
@cosmetologistpro1985 a jak łączysz z retinolem? Mam 0,2% co drugi wieczór, kwas co 10 dni, nie gryzą się? przed snem i rano spf obowiązkowo
Łączyć można, ale nie tego samego dnia. Zostaw 24–48 h przerwy między retinolem i AHA. Retinol w stałym schemacie, kwas co 10 dni wieczorem, cienko, 5–10 minut, potem krem. Rano łagodny żel i SPF 50
u mnie co tydzień kończyło się płatami, co 10 dni spoko, mniejszy rumien
Czasem podobny efekt przy rzadszym stosowaniu wynika z pełniejszej regeneracji bariery. Warto zrobić test pod żuchwą: 5 minut, kolejny raz 7, potem 10 i stop. Jeśli rumień utrzymuje się do rana, skróć czas albo zwiększ odstęp
ja zostawiłam 12 dni i też dobrze wyszło
co 10 dni to prawie nic, ja robię 2x tydzień i jest git, ale mam grubą skórę, każdy inaczej działa u mnie
Spróbuj między AHA wpisać delikatny PHA 3–5%, toleruje się lepiej i wygładza
Zauważyłam, że spłukiwanie po 10 minutach robi różnicę. Zostaje efekt, a rumienia mniej. Wcześniej zostawiałam na noc i było źle
tylko nie zapomnij kremu pod oczy bo piecze
@dermatolog_krakow dzięki, zrobię rozdzielenie dni. Zostaję przy 10 dniach, cienko, 10 min i krem. Dam znać po miesiącu wieczorem i spf rano
u mnie częściej = więcej krostek, rzadziej spoko, kwas 7% drogeria, nie kombinuję
Jeśli masz skłonność do rumienia, sprawdź czy nie nakładasz przed snem perfumowanych kremów. Zapachy często drażnią po AHA. Minimalistycznie: mycie, AHA, neutralny krem, rano SPF. Mniej produktów, mniej reakcji