AHA co 10 dni zamiast co tydzień mniej rumienia podobny efekt

Ktoś testował AHA co 10 dni zamiast co tydzień? U mnie 8–10% dawało rumień, a po wydłużeniu przerwy wygładzenie podobne, rumień mniejszy. Zostawić tak?

57 polubień

u mnie co 9–11 dni działa lepiej, mniej szczypie i zero plam, efekt podobny

6 polubień

@beata_1969 dzięki, też zauważyłem mniej szczypania. Zostawiasz ten sam czas na skórze czy skracasz?

13 polubień

Ja przeszedłem na co 10 dni i nakładam cieńszą warstwę. Płyn bezalkoholowy, 10%, pH około 3, rumień zniknął prawie u mnie

11 polubień

Przy wrażliwej skórze często lepiej rzadziej. Spróbuj techniki kanapki: lekki krem, AHA, a po 10 minutach znów krem. Nakładaj na całkiem suchą skórę, omijaj skrzydełka nosa i kąciki ust. Co 10 dni brzmi rozsądnie

4 polubienia

Też wydłużyłam przerwy, bo robiłam się buraczkowa. Efekt bdb, pory mniej widoczne

4 polubienia

Sprawdź też czy nakładasz na suchą skórę. AHA na wilgotną mocniej działa i rumieni. Lepiej po myciu odczekać 20–30 minut, cienka warstwa, nie trzeć, potem krem nawilżający

10 polubień

ja bym tylko uważał z słońcem po kwasach

2 polubienia

@cosmetologistpro1985 a jak łączysz z retinolem? Mam 0,2% co drugi wieczór, kwas co 10 dni, nie gryzą się? przed snem i rano spf obowiązkowo

11 polubień

Łączyć można, ale nie tego samego dnia. Zostaw 24–48 h przerwy między retinolem i AHA. Retinol w stałym schemacie, kwas co 10 dni wieczorem, cienko, 5–10 minut, potem krem. Rano łagodny żel i SPF 50

3 polubienia

u mnie co tydzień kończyło się płatami, co 10 dni spoko, mniejszy rumien

2 polubienia

Czasem podobny efekt przy rzadszym stosowaniu wynika z pełniejszej regeneracji bariery. Warto zrobić test pod żuchwą: 5 minut, kolejny raz 7, potem 10 i stop. Jeśli rumień utrzymuje się do rana, skróć czas albo zwiększ odstęp

9 polubień

ja zostawiłam 12 dni i też dobrze wyszło

5 polubień

co 10 dni to prawie nic, ja robię 2x tydzień i jest git, ale mam grubą skórę, każdy inaczej działa u mnie

15 polubień

Spróbuj między AHA wpisać delikatny PHA 3–5%, toleruje się lepiej i wygładza

6 polubień

Zauważyłam, że spłukiwanie po 10 minutach robi różnicę. Zostaje efekt, a rumienia mniej. Wcześniej zostawiałam na noc i było źle

10 polubień

tylko nie zapomnij kremu pod oczy bo piecze

1 polubienie

@dermatolog_krakow dzięki, zrobię rozdzielenie dni. Zostaję przy 10 dniach, cienko, 10 min i krem. Dam znać po miesiącu wieczorem i spf rano

6 polubień

u mnie częściej = więcej krostek, rzadziej spoko, kwas 7% drogeria, nie kombinuję

2 polubienia

Jeśli masz skłonność do rumienia, sprawdź czy nie nakładasz przed snem perfumowanych kremów. Zapachy często drażnią po AHA. Minimalistycznie: mycie, AHA, neutralny krem, rano SPF. Mniej produktów, mniej reakcji

9 polubień