alkohol tłuszczowy nie jest wrogiem, prostujemy

Dużo osób boi się nazw typu cetyl alcohol, stearyl czy cetearyl, a to emolienty i zagęstniki, nie wysuszacze jak alcohol denat; poprawiają poślizg, stabilizują krem, łagodzą drażniące surfaktanty, często pomagają przy suchości i rumieniu, zero paniki.

63 polubienia

To jak z zapychaniem, serio mnie po cetearyl alcohol wysypało na czole, cera mieszana i strefa T kapryśna, może to zbieg okoliczności?

13 polubień

Możliwe, ale @janina1984 sprawdź skład całego produktu: silikony, masła, filtry; zrób próbę punktową 3 dni na żuchwie, bez innych nowości, rób zdjęcie codziennie o tej samej porze.

4 polubienia

W gabinecie widzimy, że alkohole tłuszczowe same w sobie nie zaostrzają trądziku; często problemem jest ciężka baza kremu lub filtry; polecam test: nakładaj punktowo próbkę i placebo na dwa policzki przez 7 dni, porównaj zdjęcia i teksturę skóry.

1 polubienie

Mnie jednak po cetyl alcohol swędzi skóra, to może uczulenie czy normalka?

16 polubień

test zamknięcia: nałóż cienko produkt na pół przedramienia, po 30 minutach przyłóż bibułkę, jeśli mocno się przykleja, baza jest tłusta; jeśli dodatkowo swędzi, zrób 48h patch z plastrem, w razie zaczerwienienia odstaw; alkohol tłuszczowy bywa nośnikiem, nie głównym winowajcą. Sprawdź też pH żelu myjącego, zbyt wysokie podbija drażnienie, a winę niesłusznie zrzucamy na emolient.

7 polubień

U mnie w balsamie do brody z cetearylem jest ok, zero swędzenia.

16 polubień

ja mam wrażliwca i po alkoholach tłuszczowych skóra bardziej miękka, serio, tylko jak dorzucę retinol to już bywa kaprys, więc nie wszystko naraz

19 polubień

Przestańcie wybielać składy, dla wielu to jednak komedogenne, kropka.

19 polubień

Miałem wysyp po kremie z cetearylem, ale to był też kokos i masło shea, po zmianie na lżejszą emulsję z tym samym alkoholem zero problemów, więc wina była w ciężarkach, nie w samym składniku.

20 polubień

@sroka komedogenność nie jest etykietą dla składnika, tylko efektem całej formuły i skóry danej osoby; alkohole tłuszczowe często robią lżejszy film niż masła czy woski.

13 polubień

Przy AZS u dziecka krem z cetyl alcohol działa lepiej niż czysty wazelinowy, bo mniej duszący i lepiej się rozsmarowuje, świąd mniejszy; ważne, żeby mycie było delikatne i bez mocnego zapachu.

19 polubień

W maskach z glinką dodatek cetearyl alcohol ogranicza zasychanie na skorupę; domowy test: połowa twarzy maska bez emolientu, połowa z, po 10 minutach porównaj ściągnięcie i rumień, wyniki zwykle są jednoznaczne.

10 polubień

Potwierdzam, cetearyl w odżywce wygładza, a skóra głowy mniej swędzi.

14 polubień

ale jak to, alkohol to alkohol, brzmi strasznie i zawsze wysusza, nie?

16 polubień

Spokojnie @halinamalinowska, to różne grupy: alcohol denat jest lotny i odtłuszcza, a cetyl/stearyl to tłuste, woskowate emolienty; nazwy mylą, działanie odwrotne.

3 polubienia

Czytajcie INCI, bo marketing często miesza pojęcia i straszy na darmo.

6 polubień

Prosty test: maźnij kremem z cetearylem za uchem przez 3 dni, jeżeli swędzi albo piecze, odpuść.

18 polubień

u mnie dopiero po zmianie żelu na łagodny alkohol tłuszczowy przestał drażnić, wcześniej wszystko było winą kremu i miałam focha na półkę z emolientami

7 polubień

Nie demonizuję, ale też nie idealizuję, pamiętajcie o dawce: 1–3% cetearyl to co innego niż 10%, i aplikacja warstwami przy tłustej skórze to proszenie się o kaszkę.

9 polubień