alkohol tłuszczowy ≠ „zły alkohol” – prostujemy

Hej, wszędzie czytam że alkohol w składzie to zło, a potem ktoś pisze że cetyl albo cetearyl są ok, możecie prosto wytłumaczyć różnicę i podać przykłady?

57 polubień

Są dwa rodzaje: wysuszające jak Alcohol Denat. i tłuszczowe jak cetyl, cetearyl, behenyl, te drugie zmiękczają i zagęszczają krem

12 polubień

Dzięki @agnieszka1980, a przy trądziku te tłuszczowe też są bezpieczne?

14 polubień

u mnie cetearyl w kremie nawilżającym nie zapchał, ale jak miałem tonik z Alcohol Denat. wysoko w składzie to Sahara na twarzy XD

9 polubień

Zdarza mi się po cetearyl mieć zamknięte zaskórniki, więc testuj na małym kawałku

9 polubień

Alkohole tłuszczowe poprawiają poślizg i trochę uszczelniają barierę, u wrażliwców często lepsze niż silikony, byle bez wysokiego Alcohol Denat. obok

16 polubień

Sprawdź etykietę: jeśli widzisz nazwy cetyl, cetearyl, stearyl, behenyl – to alkohole tłuszczowe; jeśli Alcohol lub Alcohol Denat. wysoko – może wysuszać. Zrób test: na przedramieniu nałóż pasek produktu, zaklej 24 h, oceń pieczenie i suchość; potem test policzek vs policzek 7 dni, myj tak samo, notuj suchość, błyszczenie, wypryski. Dla skóry trądzikowej wybieraj lekkie kremy gdzie cetearyl jest dalej w składzie

18 polubień

serio to nie ten sam alkohol co wódka? xD

5 polubień

Cetearyl to mieszanina cetylu i stearylu, daje miękkość i mniej ściągania, Alcohol Denat. to rozpuszczalnik, w wyższych stężeniach może drażnić; zrób split face 7 dni i notuj suchość, zaczerwienienia oraz krostki

17 polubień

u mnie tłuszczowe super zimą, latem czasem film i świecenie, zależy od kremu

12 polubień

W skrócie: cetyl, stearyl, behenyl są ok dla większości, pH tu mniej istotne, patrz czy czysty Alcohol nie jest wysoko

1 polubienie

Po kwasach i retinoidzie biorę bazy z cetearyl, mniej szczypie, blizny nie reagują gorzej, ważne nie przesadzić z okluzją

3 polubienia

Z perspektywy mikrobiomu długie alkohole nie karmią drożdżaków jak wolne kwasy tłuszczowe, więc przy łojotokowym zwykle są ok, ale liczy się cała formuła

15 polubień

serio wystarczy czytać etykiety i nie panikować, alkohol alkoholu nierówny

5 polubień

mam AZS i denat piecze, cetearyl spoko, zero dramatu

3 polubienia

Jaka jest różnica między cetyl a stearyl, poza nazwą

11 polubień

Cetyl ma krótszy łańcuch i jest lżejszy w odczuciu, stearyl cięższy i bardziej woskowy, cetearyl to miks i zwykle najprzyjemniejszy

13 polubień

W odżywkach do włosów cetyl to standard, wygładza i ułatwia rozczesywanie, więc to bardziej emolient niż wysuszacz

12 polubień

Po goleniu splash z Alcohol Denat. mnie pali, balsam z cetearyl koi, więc różnica jest realna nawet u faceta 50+

12 polubień

Prosty tip: jeśli widzisz Alcohol w top3 składu, może wysuszać

8 polubień