arbutyna w serum przez dwa miesiące, jakie tempo efektu

Hej, używam serum z arbutyną rano od 2 miesięcy i zastanawiam się jakie tempo efektu jest normalne przy przebarwieniach potrądzikowych, co ile tygodni widać realną zmianę i na co uważać.

60 polubień

U mnie pierwsze rozjaśnienie po 3–4 tygodniach, wyraźniejsze po dwóch miesiącach, klucz to SPF i regularność.

2 polubienia

dzięki @maria94, mam 2% alpha-arbutin i SPF50 codziennie, trochę suche policzki od tygodnia, to normalne czy coś zmienić.

16 polubień

Standardowo 2% alpha-arbutin daje pierwsze, mierzalne rozjaśnienie po 4–6 tygodniach, pełniejszy efekt po 8–12; zrób test płatkowy 48 h na przedramieniu, zrób zdjęcia bazowe w tym samym świetle i tle, porównuj co 2 tygodnie, noś SPF50 z wysokim UVA-PF i reaplikuj, unikaj łączenia jednocześnie z kwaśnym tonikiem, daj 15 min odstępu.

12 polubień

u mnie wolno szło, bez filtra wracały plamy eh

8 polubień

Po dwóch tygodniach miałam tylko delikatne rozjaśnienie, ale od 6 tygodnia różnica była oczywista, ważne żeby nie kłaść arbutyny zaraz po niskim pH, ja robię najpierw tonik, chwila przerwy, potem serum i krem.

2 polubienia

ja to wole tańsze rzeczy, to też działa?

1 polubienie

Jeśli policzki się przesuszają, dołóż prosty krem naprawczy i sprawdź czy nie przesadzasz z myciem lub tonikiem kwaśnym.

20 polubień

U mnie schemat: rano arbutyna + SPF, wieczorem 10% kwas azelainowy, zdjęcia co 2 tygodnie, po 8 tygodniach plamy po pryszczach zbladły jakieś 30% na oko.

2 polubienia

też mam piegi i przebarwienia, będę śledzić wątek i zapisywać porady, powodzenia

3 polubienia

Dla stabilności arbutyny trzymaj ją z dala od bardzo kwaśnych formuł, jeśli używasz toniku AHA, rób przerwę 10–15 minut i nakładaj na suchą skórę.

3 polubienia

Dwa miechy to mało, daj temu czas i spokój

7 polubień

Miałem ostre przebarwienia po trądziku na brodzie, arbutyna 2% pomogła dopiero około 5 tygodnia, najważniejsze było sumienne reaplikowanie filtra gdy pracowałem w terenie.

10 polubień

Dzięki @skincenter33, ogarnę zdjęcia i przerwy po toniku, czym sprawdzić ten UVA-PF w kremie, jest to gdzieś na opakowaniu.

6 polubień

Szukaj oznaczenia UVA w kółku lub wskaźnika PA/PPD, w EU coraz częściej podają UVA-PF na etykiecie lub stronie producenta, minimum 20+.

19 polubień

ja chyba za dużo kropię, leje się z pipety…

14 polubień

Daj 2–3 krople max, rozprowadź cienko na wilgotnej skórze z toniku, potem krem, sprawdź reakcję przez tydzień i dopiero zwiększaj.

4 polubienia