azeleinowy 15% czy 20% – widoczne tempo zmian u was

hej, jak u was tempo zmian po kwasie azelainowym 15% vs 20% przy przebarwieniach? melasma po słońcu, cera mieszana, boję się podrażnień i przesuszu; plan: wieczorem, SPF 50 rano. startować 15% czy od razu 20, po jakim czasie widać?

55 polubień

U mnie 15% dał pierwsze efekty około 6 tygodnia, wcześniej tylko wygładzenie. 20% piekło i robiła się czerwień, więc na lato wolę 15% + mocny filtr

15 polubień

@karol90 dzięki! masz melasmę czy potrądzikowe? ja po ciąży i słońcu, więc start 15% co drugi wieczór będzie bezpieczniej

14 polubień

Zrób test na zgięciu łokcia 24 h, potem policzek. Zacznij 15% 3x w tygodniu po myciu, potem co noc. Rób kanapkę z kremem, nie mieszaj z AHA/BHA tego samego dnia. Zdjęcia co 4 tyg. Realne zmiany 8–12 tyg. SPF codziennie

18 polubień

20% szybciej spłaszczyło plamy, ale wysuszyło mi policzki

5 polubień

Jak używasz retinolu, nie dawaj azelainowego w ten sam wieczór; rób na zmianę. Inaczej u mnie była susza, łuszcz i pieczenie, filtr obowiązkowo

8 polubień

dzięki @karol90 i @spf_dermatologist90, robię test i start 15% co drugi wieczór, dam znać za 4 tyg

8 polubień

u mnie 20% zadziałał szybciej na ciemne plamki, pierwsze rozjaśnienie koło 3 tygodnia, ale piekło przy nosie i brodzie, więc kanapka z kremem ratowała; 15% łagodniejsze, efekty bliżej 6–8 tyg, fotki robiłam co miesiąc

5 polubień