bha tylko na nos i brodę, policzki protestują – jak to spiąć

Nos i broda kochają 2% BHA, ale policzki protestują, robią się czerwone i szczypią nawet gdy ich nie smaruję; jak to spiąć, żeby ogarnąć zaskórniki i nie rozwalić bariery?

58 polubień

Zrób krótszy kontakt: wieczorem mycie, 10 min suchej skóry, policzki zabezpiecz grubszą warstwą kremu z ceramidami, BHA tylko patyczkiem na nos/brodę, 7–10 min i spłucz, 2–3x/tydz.; rano SPF 50; patch test za uchem 3 noce; nie łącz z retinoidem tej samej nocy.

14 polubień

@routineexpert_lublin dzięki, spróbuję short-contact i patyczek, plus obrys kremem na policzkach; co z sebum w dzień, tonik z niacynamidem ok czy lepiej tylko SPF?

5 polubień

u mnie 2% bha co drugi wieczór nos+broda, policzki grubiej kremem, inaczej piecze, rano lekki żel, niacynamid pod spf i jest git

17 polubień

@kamil1968 codziennie SPF 50 w ilości 2 mg/cm2, przy tłustej strefie T celuj w żele/fluide, reaplikuj przy słońcu; BHA zawsze wieczorem, rano tylko mycie i ochrona

13 polubień

za często to robisz, daj skórze odetchnąć

18 polubień

Zrób obwódkę ochronną: nałóż gęsty krem albo odrobinę wazeliny na granicy nosa/brody z policzkami, wtedy BHA nie migruje; nakładaj na całkiem suchą skórę, max 2–3 razy w tygodniu, reszta dni nawilżanie

7 polubień

miałem podobnie, policzki płonęły, pomogło ograniczenie do 2x/tydz i pod BHA psiknięcie mgiełką z pantenolem, plus krem barierowy, zero tarcia ręcznikiem

13 polubień

Patyczek kosmetyczny to petarda do krawędzi, bo nie ‘wjeżdżasz’ na policzki; trzymaj 5–8 minut na start, potem do 10, obserwuj rumień i ściągnięcie

3 polubienia

Ja odpuściłam kwasy na policzkach całkiem i wyszło mi to na dobre, mniej rumienia, nos i broda czyste

19 polubień

Jeśli używasz 2% BHA o pH ~3,2–3,8, zostawiaj krótko i na suchą skórę; patch test: za uchem 3 noce, obserwuj pieczenie/rumień; nie łącz z retinolem ani innym kwasem tego samego dnia

13 polubień

@monikarutkowska @skinlab_legnica dzięki, zrobię obwódkę i skrócę czas, dołożę niacynamid w dzień i zobaczę jak policzki, dam znać po tygodniu

13 polubień

Uważaj na miksowanie: jeśli używasz też retinoidu, rób rotację, np. pon-śr-pt BHA, wt-czw-sob retinoid, niedziela regeneracja; w dni kwasów tylko łagodne mycie i krem, zero mechanicznego złuszczania

17 polubień

po co tyle chemii, mydło i woda starczy spokojnie

15 polubień