bha tylko na strefy, policzki protestują – jak to ugryźć

Hej, używam 2% BHA na strefę T i nos działa super, ale policzki od razu czerwone, pieką, jakby bunt. Nakładać tylko punktowo? Bufferować kremem? Zmienić na PHA? Jak to ugryźć, żeby nie rozwalić bariery

75 polubień

Daj BHA tylko na strefę T, policzki zbuforuj kremem, rzadziej, test płatkowy.

16 polubień

Dzięki @niacynamid, jak najlepiej bufferować, pod spód czy po? policzki szczypią nawet dzień po.

19 polubień

Najpierw krem barierowy cienko, potem BHA tylko strefa T, a na policzki nic albo PHA 3% raz w tygodniu. Domknij ceramidami, delikatny żel bez SLS, zero tarcia ręcznikiem

23 polubienia

Proponuję prosty protokół: 1) test płatkowy za uchem 48 h; 2) tydzień wstępny – tylko nos/broda, patyczkiem kosmetycznym, bez pocierania; 3) metoda kontaktowa: BHA 2% na T-zone 3–5 minut, potem zmyj letnią wodą; 4) policzki zabezpiecz warstwą kremu z ceramidami przed i po (moisture sandwich); 5) co trzeci wieczór, bez retinoidu tego samego dnia; 6) split-face test dwa tygodnie; 7) SPF 50 codziennie. BHA nie wymaga czekania na pH, ważniejsza łagodność i konsekwencja

14 polubień

U mnie 2% BHA codziennie rozwaliło policzki, zostałem przy nosie i brodzie 3x w tygodniu. Policzki tylko PHA 4% co 10 dni i gruby krem

17 polubień

cheeki odpuść, tylko nos i broda, serio

3 polubienia

Jeśli policzki reagują rumieniem, wzmocnij SPF i barierę; słońce potęguje szczypanie. Rano filtr 50, wieczorem łagodny żel, serum z pantenolem, ceramidy. BHA tylko tam, gdzie naprawdę zaskórniki. Bez alkoholu w toniku, zero tarcia, papierowy ręcznik do osuszania.

15 polubień

mnie też szczypało, przesiadłem się na PHA 5% tonik i luz na noc

3 polubienia

Pomaga przykładanie BHA wacikiem tylko do porów, bez przeciągania po policzkach. Wacik lekko odcisnąć, nie zalewać skóry, potem krem i spać

14 polubień

Unikaj nakładania BHA w te same dni co retinoid, to kumuluje podrażnienia. Zamiast tego rotacja: jedna noc BHA strefowo, kolejna odpoczynek, potem retinoid, filtry zawsze

10 polubień

u mnie policzki rumienią się od wody, kwasów nie daję

16 polubień

po co tyle mazideł, odstaw na tydzień i zobacz

15 polubień

Buffering działa: najpierw cienka warstwa kremu na policzki, 15 minut, potem BHA tylko T, po 5 minutach zmyj i znowu lekki krem. Zaczynaj raz na 4–5 dni, obserwuj, nie dociskaj wacika

18 polubień

Zrobiłam dziś próbę: BHA tylko nos/broda 3 minuty, zmyłam, policzki w kremie. Mniej pali. Dzięki @skincenter75 i @ceramidy_koszalin, dam co trzeci wieczór i zobaczę

16 polubień

Na policzki spróbuj kwasu azelainowego 10%, łagodniejszy i pomaga na rumień i grudki

21 polubień

ja bym odpuścił kwasy na policzki na miesiąc, dowalił emolienty i ceramidy, a potem powolutku wracał. u mnie to zatrzymało łuszczenie i pieczenie na dobre

7 polubień

pianka bez SLS i spokój, serio pomaga

20 polubień

Po kwasie nałóż maseczkę łagodzącą z pantenolem lub alantoiną, chłodną, 10 minut. Ściąga rumień i pieczenie, skóra nie wariuje, a efekt BHA zostaje

11 polubień