Hej, BHA w lotionie czy w żelu, co mniej drażni przy wrażliwej cerze i trądziku, szczególnie skrzydełka nosa szczypią po 2% żelu, myślę o lotionie, jak to u Was i jaka częstotliwość startu?
U mnie żel z alkoholem mocno gryzł, lotion kremowy był łagodniejszy i mniej wysuszał, spróbuj nakładać na całkiem suchą skórę i robić kanapkę krem BHA krem na okolice nosa
@andrzejewska dzięki, kanapka brzmi spoko, ile razy na tydzień na start, 1 czy 2?
Jeśli szczypie, zrób test płatkowy za uchem 2 wieczory z rzędu, potem nałóż BHA na całkiem suchą skórę 20–30 minut po myciu, omijaj skrzydełka nosa i kąciki, start 1–2 razy w tygodniu, zwiększaj powoli, sprawdzaj skład czy nie ma Alcohol Denat wysoko i mentolu, jeśli piecze dłużej niż 10 minut zmyj i dołóż krem kojący
u mnie żel tak se, lotion spoko, nie piecze wcale lol
Żel bez alkoholu i zapachu bywa ok, ale często daje uczucie ściągnięcia, lotion z odrobiną emolientów łagodniejszy, zacznij od 1x w tygodniu wieczorem i nie łącz w ten sam dzień z retinoidem
@spf_dermatologist90 dzięki, a 1% w lotionie ma sens czy lepiej 2% ale rzadziej, i czy omijać aktywne zmiany?
Najczęściej mniej drażni lotion, bo ma więcej składników nawilżających, zwróć uwagę na pH ok 3–4 i brak zapachu, technika buforowania pomaga czyli cienka warstwa kremu, chwilę czekasz, potem BHA, a na koniec znowu krem, skrzydełka nosa zostaw na koniec dotykiem resztki z dłoni
Ja bym najpierw ogarnęła barierę i może zamiast BHA dała kwas azelainowy, BHA później
Gele często mają polimery dające film i uczucie ściągnięcia, jak tak masz to daj cienki krem pod spód albo dodaj niacynamid rano żeby zmniejszyć podrażnienia
lotion 100% mniej szczypie u mnie, ale działa wolniej
Nakładaj na lekko wilgotną skórę, wtedy lepiej wnika i mniej czujesz
@dorota2003 przy BHA lepiej na suchą, na wilgotnej potrafi szczypać bardziej, daj 20 minut po myciu
@polishretinol dzięki za sprostowanie, to będę czekał po myciu, czy mogę w dni bez BHA używać kwasu azelainowego na czerwone krostki?
U mnie działa system przeplatany, poniedziałek azelainowy, czwartek BHA w lotionie, reszta tylko nawilżanie, jak coś zaczyna piec odpuszczam jeden dzień i wracam wolniej
Miałem 2% żel na glikolu i szczypał okolice nosa, wymieniłem na 2% lotion z ceramidami i skwalanem i było znacznie łagodniej, nakładam cienko tylko strefa T i broda, policzki omijam
ja tam wolę żel bo szybciej się wchłania
Które produkty bez alkoholu znacie, żel czy lotion, bo się gubię
Skóra dojrzała tutaj, lotion mniej drażnił, żel odwadniał mi policzki
Pamiętaj, że zapachy i olejki eteryczne też mogą drażnić, bierz bezzapachowe