build-up po suchym szamponie: delikatne doczyszczanie krok po kroku

Cześć, po częstym suchym szamponie mam build-up na skórze głowy i włosy klapną. Szukam delikatnego doczyszczania krok po kroku, bez hardkoru. Skóra wrażliwa, skłonna do świądu. Co u Was działa realnie?

57 polubień

u mnie działa tak: rozczesuję na sucho, w butelce mieszam szampon z wodą 1:4, polewam skórę, masuję opuszki 2 min, spłukuję letnią wodą, odżywka tylko w długości

1 polubienie

@rutyna74 dzięki, a proporcja 1:4 to 1 część szamponu? i czy masujesz mocniej, bo boję się łuszczenia

19 polubień

Delikatny plan krok po kroku: 1) Przed myciem wyczesz skórę szczotką z miękkim włosiem, bez drapania. 2) W butelce z dziubkiem rozcieńcz szampon 1:4, potrząśnij. 3) Nakładaj pasmami na skórę, masuj tylko opuszkami 2–3 min. 4) Spłucz letnią wodą do całkowitego wypłukania piany. 5) Jeśli woda twarda, raz w tygodniu użyj szamponu z napisem „chelating” lub z EDTA. Szybki test twardej wody: kropla szamponu do kubka z wodą, jeśli mętnieje, jest twarda. 6) Na koniec płukanka z ACV 1:10.

10 polubień

Ja dodaję przed myciem odrobinę odżywki na skórę, pomaga rozpuścić suchy szampon

11 polubień

Działa mi emulgowanie: kropelka lekkiego olejku na skórę, minuta masażu, potem od razu rozcieńczony szampon. Skrobia z suchego lepiej się odkleja, a skóra mniej się czerwieni. Unikaj gorącej wody i paznokci, tylko opuszki, spokojne ruchy.

12 polubień

Ocet jabłkowy 1:10 jako ostatnie płukanie, serio działa u mnie po suchym szamponie

12 polubień

Raz w tygodniu możesz dać delikatny peeling enzymatyczny skóry głowy, nie mechaniczny. Nakładasz na mokrą skórę po rozcieńczonym szamponie, 5 minut, spłukujesz i domywasz krótką drugą pianą. Świetnie zjada resztki skrobi i sprayów.

11 polubień

mnie po suchym swędziało, odstaw silikon i już lepiej

3 polubienia

@krzysztof2002 a ACV nie podrażnia? mam zadrapania i skóra czasem piecze trochę

17 polubień

ACV rozcieńczaj mocno, minimum 1:10, i najpierw zrób próbę za uchem. Jeśli szczypie lub robi się czerwone, odpuść. Przy build-up po suchym myj 2 razy: rozcieńczony szampon, spłucz, krótka druga piana. Klarowanie raz na 2–4 tygodnie w zależności od potrzeb.

5 polubień

Szczotka z dzika na skórę mnie drapie, odradzam

8 polubień

Zamiast oleju daję cieniutką warstwę balsamu dla dzieci przed myciem, łatwiej schodzi suchy pył. Potem delikatny masaż i krótka druga piana. Zero drapania paznokciami, bo robią się ranki

9 polubień

Robię rotację: delikatny szampon 2x, a co trzy tygodnie krótko oczyszczający na skórę

4 polubienia

U mnie po clarifying włosy jak siano, skóra ściągnięta. Pomogło skrócenie czasu masowania i rozcieńczanie, plus odżywka tylko od ucha w dół. Nie szurajcie pazurami, bo to pogarsza sprawę

11 polubień

Ciepła, nie gorąca woda, to robi różnicę

10 polubień

Żona wali suchy codziennie i potem mnie swędzi od zapachu, dawajcie jej te tipy

6 polubień

Zwróć uwagę czy suchy ma silikon, bo to też osiada. Jak używam bez silikonów, łatwiej domyć zwykłym delikatnym szamponem. I suszę letnim nawiewem, gorące potęguje przetłuszczanie i swędzenie

19 polubień

Higiena butelki po rozcieńczaniu: po każdym myciu przepłucz gorącą wodą, a raz w tygodniu 10 minut w wodzie z kroplą octu. Osad nie wróci razem z następnym myciem

2 polubienia

2 minuty masażu wystarczą, nie trzymaj dłużej piany

14 polubień