Ceramidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe jak czytać proporcje w INCI.

Hej, mam wrażliwą cerę i czytam o barierze, ale gubię się w INCI: ceramidy, cholesterol, kwasy tłuszczowe – jak rozpoznać sensowne proporcje w kremie, żeby mnie nie szczypało i faktycznie koiło, ktoś wytłumaczy po ludzku?

43 polubienia

Patrz, by ceramidy, cholesterol i kwasy były razem, najlepiej bez zapachu i nie na samym końcu listy

7 polubień

@jablonski75 czyli jeśli cholesterol siedzi daleko, a ceramide gdzieś przed zapachem, to jest okej, czy szukać czegoś bardziej 1:1:1? proszę o podpowiedź dla laika

15 polubień

Najprościej: patrz na sąsiedztwo i kolejność tych trzech składników; często sprawdza się układ zbliżony do 3:1:1 lub 1:1:1, ale w INCI widzisz tylko kolejność, nie procenty; praktycznie wybieraj kremy, gdzie Cholesterol, Ceramide NP/AP/EOP i kwasy tłuszczowe (np. linolowy, stearynowy) stoją obok siebie, przed zapachem; technika testu: próbka na policzku 3 noce pod rząd, bez innych nowości, mierz odczucie szczypania, zaczerwienienie po 15 minutach i rano, jeśli wycisza, masz dobrą proporcję

3 polubienia

u mnie 1:1:1 spoko, 3:1:1 za ciężki był mega

8 polubień

Przykład czytania: jeśli masz Ceramide NP po Cholesterol i obok Caprylic/Capric Triglyceride plus Linoleic Acid, to zwykle jest sensownie zbalansowane; gdy cholesterol jest bardzo wysoko, a ceramidy tuż przed parfum, bywa, że formuła gryzie i nie koi

13 polubień

Sprawdź też, czy są wolne kwasy: linolowy, oleinowy, a nie same estry

11 polubień

Zasada kuchennych drzwi: jak ceramidy siedzą między emolientami i przed zapachem, zwykle jest ok, jak wiszą na końcu po konserwantach, to tylko marketing

1 polubienie

@kosmetolog_walbrzych mam dwa kremy: w A cholesterol, potem ceramide NP, a B ma ceramide, cholesterol i linolowy razem przed parfum; który bezpieczniejszy na start dla mnie

3 polubienia

Weź B; praktyczna metoda: test płatkowy domowy na 7 dni, smaruj po groszku na lewy policzek, prawy zostaw bez nowości, obserwuj pieczenie do 20 minut, zrób zdjęcia dziennie; jeśli masz dostęp w aptece do pomiaru nawilżenia, sprawdź wzrost, ale najważniejsze, by produkt nie szczypał i nie ściągał; w INCI unikaj, by ceramidy były po zapachu i barwnikach

3 polubienia

u mnie sprawdziła się zasada: trzy obok siebie i zero zapachu na noc

6 polubień

Też miałam chaos, pomogło patrzenie, czy cholesterol i ceramidy siedzą przed gliceryną, a kwasy tłuszczowe są wymienione, nie tylko w postaci estrów

9 polubień

ja się gubię już totalnie, kupię coś z apteki chyba na spokojnie

12 polubień

u mnie szczypał krem gdzie cholesterol był bardzo wysoko na liście niestety mocno

11 polubień

Przy wrażliwej skórze lepiej bierz krótkie składy, bez zapachu i barwników; lipidy w pakiecie blisko siebie dają zwykle spokój, a jak szczypie, odstaw i testuj na mniejszym obszarze przez kilka dni

1 polubienie

Patrz też na phytosphingosine i sodium lauroyl lactylate

11 polubień

Wzięłam B, dzięki @routineexpert_lublin i @kosmetolog_walbrzych, pierwsza noc ok bez pieczenia i ściągania skóry

1 polubienie

Jak za lekkie, to domknij kropelką skwalanu na wierzch, nic nie zmienia w proporcjach kremu, a cera mniej się ściąga zimą

2 polubienia

Nie mieszaj sama cholesterolu czy ceramidów do kremu, to trudne i łatwo popsuć, zamiast tego trzymaj się sprawdzonych proporcji z gotowca, warstwuj mgiełka nawilżająca, potem krem z lipidami, a na noc odrobina okluzji

15 polubień

Daj znać po tygodniu, czy B dalej nie szczypie i koi u mnie tak było

13 polubień