chelatory w kosmetykach, po co i kiedy je widać w składzie

Hej, co właściwie robią chelatory w kosmetykach i kiedy je widać w składzie INCI? Czy pomagają przy twardej wodzie i skórze wrażliwej, czy to marketing?

60 polubień

Łapią jony metali, przez co kosmetyk mniej się psuje i lepiej pieni, szukaj Disodium EDTA lub Sodium Phytate

10 polubień

@beata1977 dzięki, a bezpieczeństwo? dla wrażliwców z AZS/rumieniem lepsze Phytate czy EDTA, czy bez różnicy

11 polubień

Chelatory (np. Disodium/Tetrasodium EDTA, Sodium Phytate, Sodium Gluconate) wiążą Ca/Mg/Fe/Cu, dzięki czemu: stabilizują konserwanty, spowalniają ciemnienie wit. C, poprawiają pianę w twardej wodzie i ograniczają osady. W INCI zwykle końcówka składu. Dawkowanie 0,05–0,2%. Prosty test: dwa kubki z tym samym żelem, do jednego szczypta sody+kranówka, do drugiego kranówka+chelator; piana i klarowność wygrywają z chelatorem

13 polubień

Potwierdzam, u mnie w Poznaniu twarda woda i szampon bez EDTA pieni się gorzej, z Phytate różnica na plus

10 polubień

Mam cerę wrażliwą i łzawią mi oczy, po płynach micelarnych z EDTA nic nie szczypie, ale jeden tonik z glukonianem mnie podrażnił, więc to zależy

13 polubień

Jeśli boisz się EDTA, Sodium Phytate bywa z ryżu/fitynianów, działa łagodniej w formułach z kwasami, sprawdź też Sodium Citrate bo pomaga zbuforować

8 polubień

u mnie chelatory to czarna magia, szampon ma działać i tyle

8 polubień

Phytate ma mniejszą siłę kompleksowania niż EDTA, ale często wystarcza domowo; plus bywa akceptowalny środowiskowo, a EDTA trudniej biodegradowalne, za to lepiej wiąże żelazo i miedź

18 polubień

trochę obok, ale z chelatorem mój odkamieniacz do czajnika działa szybciej, więc coś w tym jest

3 polubienia

Jeśli masz bardzo twardą wodę, wybieraj mycia i szampony z EDTA albo Phytate bliżej końca INCI, a przy serum z witaminą C szukaj przynajmniej jednego chelatora. Szybki domowy test twardości: kropla mydła w słoiku, jak słabo się pieni, chelator realnie pomoże

20 polubień

miałem łupież po zmianie szamponu, wersja bez EDTA pogarszała sprawę, z EDTA mniej osadu na skórze i swędzenie mniejsze

18 polubień

@skincenter33 zrobiłem test z dwoma kubkami, faktycznie piana lepsza z chelatorem, a spłukiwanie jakby szybsze; czy chelatory gryzą się z niacynamidem albo witaminą C przy niskim pH?

8 polubień

W wielu miastach na południu woda mega twarda, u mnie bez chelatora w żelu do twarzy mam film i ściągnięcie, z EDTA ok

1 polubienie

Domowo nie mylcie cytrynianu z EDTA: Sodium Citrate głównie buforuje pH, trochę wiąże Ca, ale słabo; jeśli robicie tonik DIY, 0,1% Sodium Phytate wystarczy, pH 5–6 będzie ok

18 polubień

EDTA słabo się rozkłada w środowisku, więc ja wolę phytate, szkoda że marki rzadko to podają jasno w opisach

15 polubień

Kupiłem pasek do badania twardości, wyszło 21°dH; żele bez chelatora zostawiają zacieki na umywalce, z EDTA brak nalotu. Włosy też mniej sztywne po myciu

10 polubień

Czy w szamponie dla dziecka chelator to ok rzecz, czy lepiej bez? patrzę na Sodium Phytate

11 polubień

ja tam myślałam że chelatory to konserwanty i mogą uczulać, więc omijam, może niepotrzebnie

5 polubień

@bozena1972 chelatory same w sobie nie są konserwantami, ale poprawiają działanie konserwantów, bo wiążą metale potrzebne bakteriom. Uczulają rzadko; najczęściej winna jest cała formuła. Szukaj nazw: Disodium EDTA, Tetrasodium EDTA, Sodium Phytate. Do produktów dziecięcych wybiera się zwykle Phytate w niskim stężeniu

19 polubień