codzienne łagodne mycie: pomaga czy szkodzi przy swędzeniu

Hej, od tygodnia myję skórę głowy codziennie bardzo łagodnym szamponem dla dzieci, bo swędzi jak szalona. Pomaga na chwilę, ale wraca. Codzienne mycie pomaga czy szkodzi?

189 polubień

Codzienne może podrażniać, nawet gdy szampon łagodny. Spróbuj protokołu 7 dni: mycie co drugi dzień, masaż 60 s, letnia woda, jedna porcja szamponu tylko u nasady, odżywka na długości. Po myciu wcierka z pantenolem. Notuj swędzenie 0–10.

37 polubień

dzięki @kosmetolog34, spróbuję co drugi dzień, bo codziennie mnie już dobija; szampon mam bez SLS, pH niby 5,5, wcierkę kupię dziś wieczorem i dam znać

43 polubienia

U mnie codzienne mycie na chwilę łagodziło swędzenie, ale przesuszało skórę. Przestawiłem się na co drugi dzień i chłodniejszą wodę, osuszam ręcznikiem papierowym przez dociskanie, drapię się zdecydowanie rzadziej.

30 polubień

mam łuszczycę, codzienne łagodne mycie mi pomaga, ale dokładam tłustszą odżywkę przed szamponem, 5 minut. jeśli masz srebrzyste, twardsze płatki na głowie, to lepiej do dermatologa

31 polubień

Jeśli swędzi bez dużych płatków, spróbuj 3 tygodnie tak: mycie co drugi dzień, jedna mała porcja szamponu u nasady, masaż opuszkami 60–90 s, chłodna końcówka 30 s. W dni bez mycia tylko zwilżenie i delikatny masaż. Raz w tygodniu płukanka: 1 litr wody + 1 łyżka octu jabłkowego. Ogranicz gorący nawiew i stylizację przy skórze. Zapisuj, co pogarsza swędzenie.

43 polubienia

u mnie codzienne mycie tylko pogarszało, skóra piekła i swędziała bardziej niż wcześniej

19 polubień

Praktycznie: zrób 14 dni dzienniczek swędzenia. Myj co drugi dzień, masuj 60–90 s, spłucz chłodniej. Jeżeli widzisz żółte, tłuste płatki, dorzuć szampon z cynkiem 2× w tygodniu. Po myciu lekka wcierka z pantenolem, bez perfum.

14 polubień

prubowałem co dzień, dramat, skóra jak papier, przestawiłem na 2-3 dni i jest luz

18 polubień

zmień poszewki częściej, suszarkę ustaw na chłodne, zero lakieru przy skórze, serio to mi najbardziej pomogło

18 polubień

Codzienne mycie szamponem dla dzieci to błąd, te formuły często nie domywają sebum i swędzi od nagromadzenia, lepiej delikatny dla dorosłych i krótkie, dokładne mycie.

30 polubień

u mnie działa: wieczorem co drugi dzień, masaż końcówkami palców, żadnych paznokci; w przerwach mgiełka aloesowa i zero czapek w domu

24 polubienia

Aktualizacja dzień 4: myję co drugi dzień jak radził @kosmetolog34, wcierka pantenol po każdym myciu, chłodny strumień. Swędzenie spadło z 7 do około 3, noc spokojniejsza, mniej drapię i zasypiam szybciej

28 polubień

U mnie winny był zapach w szamponie, perfumy podrażniały; bezzapachowy i krótsze mycie dały spokój w tydzień, może u Ciebie podobnie

29 polubień

ktoś testował mydło dziegciowe na świąd

29 polubień

Super wynik. Dodaj jeszcze płukanie chłodną wodą 30 s i suszenie nawiewem chłodnym. Stylizatory trzymaj z dala od skóry. Gdyby wrócił tłusty łupież, wprowadź raz tygodniowo szampon z ketokonazolem przez 2–3 tygodnie.

30 polubień

Dzięki @kosmetolog34 i @ceramed_gdansk, zostaję przy co drugi dzień, zimny finisz robi robotę, dam znać po 2 tygodniach, już jest dużo lepiej

37 polubień