Myję ręce co chwilę w pracy i w domu, skóra piecze, jest czerwona i pęka przy kostkach; co mogę zrobić przez tydzień, żeby to uspokoić bez rezygnacji z mycia, jaki prosty plan krok po kroku?
Zmień mydło na syndet bez zapachu, myj w letniej wodzie, osuszaj przez odciskanie ręcznikiem papierowym, potem maść ochronna 2–3x dziennie, na noc gruba warstwa i bawełniane rękawiczki.
@marta81 dzięki, jaka konkretnie maść, wazelina wystarczy, i czy pod rękawiczki nitrylowe coś dawać?
Zrób prosty test na małym fragmencie nadgarstka: nałóż wybraną maść 2x dziennie przez 48 h, jeśli nie szczypie ani nie czerwieni, wchodzisz w plan 7 dni: mycie do 20 s, letnia woda, delikatny żel bezzapachowy; po każdym myciu metoda „namocz i posmaruj”: nie wycieraj do sucha, tylko wilgotną skórę pokryj maścią z gliceryną/petrolatum/ceramidami lub mocznikiem 5%; praca: pod nitryle cienka warstwa maści, zmiana rękawic co 2 h; noc: gruba warstwa + bawełna; unikaj płynów do naczyń bez rękawic i zapachu w kosmetykach.
u mnie 5% mocznik i wazelina robią robotę
też miałam pękające kostki, pomogło częstsze smarowanie i ograniczenie gorącej wody, rękawiczki gumowe tylko krótko, potem krem, nie kombinuj za dużo naraz, bo skóra się buntuje.
Dolewanie oleju do wody nic nie da, lepsza okluzja po myciu i łagodny detergent.
Jeśli możesz, wybierz żel dla skóry wrażliwej: bez zapachu, bez barwników, bez SLS; po pracy 10 minut kompres z wody termalnej, osuszyć przez dotyk i maść z parafiną/ceramidami.
trochę off, ale paznokcie też mi się kruszą, olej rycynowy sporo pomógł.
@polishdermatologist dzięki za rozpisanie, spróbuję tak zrobić; mam w domu żel bezzapachowy i wazelinę, dokupię coś z ceramidami, tylko pytanie czy mocznik 5% nie będzie szczypał na pęknięciach, lepiej start od czystej wazeliny?
U mnie mocznik szczypał na świeżych rankach, zaczęłam od samej wazeliny przez dwa dni, potem krem z ceramidami i 5% mocznikiem, już nie piekło i skóra szybciej się goiła.
Kup paczkę ręczników papierowych, zwykły materiałowy ręcznik potrafi drażnić jak trze po suchej skórze.
ja mam alergie na zapach w mydłach, więc biorę dziecięce kostki syndet, są mniej wkurzające, i smaruje co mycie, na noc bawełna, rano lepiej wygląda.
Nie przesadzajcie z warstwą, tłuste dłonie w pracy to kłopot, cienko i częściej.
Zrób listę: pon-pt mycie żelem, smarowanie po każdym myciu, po pracy 10 min kompres, noc okluzja; weekend mniej mycia, regeneracja, zero zapachu i płynów do naczyń.
nie używaj gorącej wody, serio robi dużą różnicę
Jeśli szczypie, zacznij od wazeliny/lanoliny, mocznik 5% wprowadź dopiero po zagojeniu pęknięć.
W pracy używam piany do dezynfekcji bez zapachu zamiast alkoholu w sprayu, mniej piecze, a zaraz po tym wcieram małą porcję kremu ochronnego, dłonie mniej się sypią.
u mnie po chlorowanej wodzie masakra, filtr prysznicowy w domu trochę pomógł.
@skincenter82 dzień 3 i jest lepiej, trzymam 20 s mycia i „wilgotne smarowanie”, na noc rękawiczki bawełniane dają radę, tylko pod nitryle trochę się ślizga, to normalne?