częste mycie rąk i podrażnienia, plan naprawczy na tydzień

Myję ręce co chwilę w pracy i w domu, skóra piecze, jest czerwona i pęka przy kostkach; co mogę zrobić przez tydzień, żeby to uspokoić bez rezygnacji z mycia, jaki prosty plan krok po kroku?

60 polubień

Zmień mydło na syndet bez zapachu, myj w letniej wodzie, osuszaj przez odciskanie ręcznikiem papierowym, potem maść ochronna 2–3x dziennie, na noc gruba warstwa i bawełniane rękawiczki.

16 polubień

@marta81 dzięki, jaka konkretnie maść, wazelina wystarczy, i czy pod rękawiczki nitrylowe coś dawać?

2 polubienia

Zrób prosty test na małym fragmencie nadgarstka: nałóż wybraną maść 2x dziennie przez 48 h, jeśli nie szczypie ani nie czerwieni, wchodzisz w plan 7 dni: mycie do 20 s, letnia woda, delikatny żel bezzapachowy; po każdym myciu metoda „namocz i posmaruj”: nie wycieraj do sucha, tylko wilgotną skórę pokryj maścią z gliceryną/petrolatum/ceramidami lub mocznikiem 5%; praca: pod nitryle cienka warstwa maści, zmiana rękawic co 2 h; noc: gruba warstwa + bawełna; unikaj płynów do naczyń bez rękawic i zapachu w kosmetykach.

20 polubień

u mnie 5% mocznik i wazelina robią robotę

5 polubień

też miałam pękające kostki, pomogło częstsze smarowanie i ograniczenie gorącej wody, rękawiczki gumowe tylko krótko, potem krem, nie kombinuj za dużo naraz, bo skóra się buntuje.

16 polubień

Dolewanie oleju do wody nic nie da, lepsza okluzja po myciu i łagodny detergent.

13 polubień

Jeśli możesz, wybierz żel dla skóry wrażliwej: bez zapachu, bez barwników, bez SLS; po pracy 10 minut kompres z wody termalnej, osuszyć przez dotyk i maść z parafiną/ceramidami.

21 polubień

trochę off, ale paznokcie też mi się kruszą, olej rycynowy sporo pomógł.

10 polubień

@polishdermatologist dzięki za rozpisanie, spróbuję tak zrobić; mam w domu żel bezzapachowy i wazelinę, dokupię coś z ceramidami, tylko pytanie czy mocznik 5% nie będzie szczypał na pęknięciach, lepiej start od czystej wazeliny?

10 polubień

U mnie mocznik szczypał na świeżych rankach, zaczęłam od samej wazeliny przez dwa dni, potem krem z ceramidami i 5% mocznikiem, już nie piekło i skóra szybciej się goiła.

16 polubień

Kup paczkę ręczników papierowych, zwykły materiałowy ręcznik potrafi drażnić jak trze po suchej skórze.

15 polubień

ja mam alergie na zapach w mydłach, więc biorę dziecięce kostki syndet, są mniej wkurzające, i smaruje co mycie, na noc bawełna, rano lepiej wygląda.

19 polubień

Nie przesadzajcie z warstwą, tłuste dłonie w pracy to kłopot, cienko i częściej.

19 polubień

Zrób listę: pon-pt mycie żelem, smarowanie po każdym myciu, po pracy 10 min kompres, noc okluzja; weekend mniej mycia, regeneracja, zero zapachu i płynów do naczyń.

4 polubienia

nie używaj gorącej wody, serio robi dużą różnicę

18 polubień

Jeśli szczypie, zacznij od wazeliny/lanoliny, mocznik 5% wprowadź dopiero po zagojeniu pęknięć.

15 polubień

W pracy używam piany do dezynfekcji bez zapachu zamiast alkoholu w sprayu, mniej piecze, a zaraz po tym wcieram małą porcję kremu ochronnego, dłonie mniej się sypią.

19 polubień

u mnie po chlorowanej wodzie masakra, filtr prysznicowy w domu trochę pomógł.

13 polubień

@skincenter82 dzień 3 i jest lepiej, trzymam 20 s mycia i „wilgotne smarowanie”, na noc rękawiczki bawełniane dają radę, tylko pod nitryle trochę się ślizga, to normalne?

20 polubień