Hej, mam tłustą strefę T, policzki normalne/suche. Rano używam delikatnej emulsji myjącej, wieczorem też, bez olejku. Czy to wystarczy przy świeceniu w ciągu dnia, czy dodać coś PM?
Jeśli używasz SPF lub makijażu, wieczorem dorzuć olejek emulgujący przed emulsją. Na T masuj 60 sekund, spłucz letnią wodą. Rano wystarczy emulsja. Sprawdź też bibułki matujące w ciągu dnia i lekkie serum z niacynamidem 5%.
Dzięki @kosmetolog_walbrzych, mam SPF codziennie; olejek emulgujący mnie nie zapcha? Boję się warstw i świecenia.
u mnie sama emulsja rano, wieczorem robię podwójne oczyszczanie; jak dobrze domyjesz olejek, nic nie zapycha i skóra mniej się świeci
U mnie przy strefie T działa: rano emulsja, wieczorem olejek + emulsja. Po tygodniu czoło mniej się błyszczy, a policzki nie są ściągnięte.
Zrób test bibułką po 2 godzinach od mycia; jeśli bibułka mocno nasiąka w T, masz za ciężkie warstwy. Wieczorem po SPF rób podwójne oczyszczanie, masuj 30–60 sekund, używaj letniej, nie gorącej wody.
Nie szoruj za mocno, bo potem sebum leci jak szalone. Emulsja rano spoko, serio.
to nie apteka, myję twarz szarym mydłem i żyję
Nie rób jak @miroslaw1961, szare mydło wysuszy policzki. Przy tłustej T lepiej łagodnie rano, a wieczorem domyć filtr olejkiem i dopiero emulsją, bez tarcia.
Patrz na łagodne surfaktanty i pH ~5.5. Emulsja spoko, byle nie szczypała; nie pocieraj ręcznikiem, tylko przykładaj.
Nie myj trzy razy dziennie, najwyżej bibułka i tonik bez alkoholu.
ja przerzuciłam się na emulsję rano i jest lepiej, serio, mniej kropek na nosie
Do emulsji dorzuć lżejszy krem tylko na policzki, na T żel. Wieczorem oczyszczanie w dwóch krokach po SPF i co drugi dzień serum z cynkiem, wtedy błysk w ciągu dnia wyraźnie maleje.
ok, spróbuję; @agnieszka1980 jakiego olejku używasz, żeby nie zapychał i łatwo się domywał?
Najłatwiej bierz olejek, który po kontakcie z wodą robi mleczko. Nie zostawia filmu i nie zapycha mi nosa, a mam tłustą T jak latarnia.
U mnie gamechanger: zasada 60 sekund masażu na T i spłukanie letnią wodą. Raz w tygodniu krótka maseczka z glinką na nos i czoło, 5 minut, bez przesady. Działa lepiej niż częstsze mycie.
Nie dokładaj peelingu codziennie, przy emulsji wystarczy 1–2 razy w tygodniu max.
Jak już muszę w południe, przepłukuję wodą i odciskam ręcznikiem papierowym, bez żelu.
Moim zdaniem problemem bywa krem, nie mycie. Emulsja rano ok, ale jak dasz ciężki krem, to i tak się zlejesz do południa.
Z praktyki: 2 pompki emulsji wystarczą, masuj 20–30 sekund, zwłaszcza nos i brodę. Spłucz dokładnie linię włosów, bo tam często zostaje sebum i potem błyszczy pierwsze. Nie trzyj czoła ręcznikiem.