Czy filtry mineralne lepiej chronią przed światłem widzialnym

Mam melasmę i zastanawiam się czy filtry mineralne naprawdę lepiej chronią przed światłem widzialnym niż tzw chemiczne. Czy bezbarwne minerały wystarczą, czy trzeba te barwione z pigmentem. Gubię się w tym, a plamy wracają po każdym lecie, pomóżcie

51 polubień

Do widzialnego najlepiej działa filtr mineralny z barwieniem, czyli z tlenkami żelaza; bezbarwny odbije trochę, ale mało. Przy melasmie bierz tint, nakładaj dużo i kapelusz

9 polubień

@malgorzata71 dzięki, ale czy ten tint nie zrobi mnie pomarańczowej, jest jakiś jasny

16 polubień

@irena_1968 szukaj w INCI tlenków żelaza CI 77491, 77492, 77499; to one osłabiają światło widzialne. Rób półtora palca na twarz, dokładaj po 15 minutach. Test domowy: pół twarzy bezbarwny, pół barwiony, selfie w słońcu pokaże różnicę

14 polubień

u mnie tint ratuje melasme, bez niego plamy wracaja

12 polubień

Nie same minerały pomagają, a pigment. Filtry chemiczne też są ok, tylko dołóż podkład z tlenkami żelaza. Klucz to krycie i ilość, nie etykieta

10 polubień

@barrier_healthy_pl jak odmierzyć to półtora palca, bo zawsze biorę za mało chyba

17 polubień

Zrób dwie długie kreski na palcu wskazującym i serdecznym, to wychodzi około 2 mg/cm2 na twarz i szyję. Tint lepiej wyrówna koloryt

4 polubienia

Jeśli chcesz sprawdzić różnicę, zrób prosty eksperyment: jednego dnia noś bezbarwny filtr mineralny, drugiego dnia barwiony z tlenkami żelaza, w obu przypadkach ta sama ilość i replikacja po 2–3 godzinach; porównaj zdjęcia w słońcu i w cieniu, u osób z melasmą barwiony zwykle ogranicza szare przyciemnienie po HEV i poprawia równomierność tonu skóry

17 polubień

mi bez tintu wszystko bieli brodę i nos, wyglądam jak duch po godzinie

12 polubień

Mam problem, bo tint brudzi kołnierze i maski. Jak to pogodzić z dokładaniem w pracy, ktoś ma patent, żeby nie wyglądać jak mapa

5 polubień

Nałóż bezbarwny filtr jako bazę, potem cienką warstwę barwionego lub mineralny puder z tlenkami żelaza, w ciągu dnia dokładaj gąbką tylko newralgiczne miejsca. Chusteczka matująca przed dołożeniem zmniejsza brudzenie i rolowanie

2 polubienia