Hej, melasma na policzkach, piję 2 kawy dziennie i pytanie: ograniczać czy to mit, bardziej szkodzi słońce i ciepło niż espresso?
Dowodów na związek kawy z melasmą brak; większym wyzwalaczem są UV, światło widzialne i ciepło, więc filtr SPF50+ z tlenkami żelaza, 2 mg/cm2, reaplikacja co 2 h, kapelusz; kawę 1–2 filiżanki, obserwuj flush w dzienniku.
@cosmetologistpro1985 dzięki, dziennik mam ogarnąć w notatkach, a flush to takie nagłe rumienienie po gorącej?
przy melasmie u mnie kawa bez wpływu, bardziej słońce i gorące prysznice, ograniczyłem i jest lepiej
To mit w tej formie; kawa sama nie barwi skóry, natomiast gorący kubek przy twarzy może ją nagrzewać i prowokować plamy.
u mnie zero różnicy, piję latte i filtr tonujący codziennie, ważne reaplikować a nie demonizować kawy
Jeśli dodajesz kwas azelainowy lub TXA, zrób test płatkowy 48 h za uchem, a kawę obserwuj w tygodniowych próbach odstawienia i powrotu.
ja piję 4 i bardziej śpię słabo, to psuje skórę chyba bardziej niż sama kawa
u mnie kawa ok, słońce zabija efekty kuracji
@andrzej1962 tak, flush = nagły napływ ciepła i rumień; jeśli po gorącej kawie lub saunie plamy ci ściemnieją, wybieraj letnie napoje i chłodź skórę mgiełką.
Nie demonizujcie kawy, ludzie, to nie trucizna, najpierw nauczcie się nakładać filtr odpowiednią ilością zamiast polować na mity
U mnie ograniczenie mleka w kawie pomogło, mniej podrażnień, ale sama kofeina bez różnicy; czapka z daszkiem robi robotę
@kwasy dzięki, spróbuję prysznice chłodniejsze i zobaczę, kawę zostawię jedną rano, zapiszę co się dzieje przez 2 tygodnie
Zwróć uwagę na kawę mrożoną bez cukru latem, zero pary przy twarzy, a i tak pobudza, u mnie to kompromis
serio ktoś myśli że espresso robi plamy, a nie słońce, come on
Najważniejsze: filtr barwiący z tlenkami żelaza i metoda dwóch palców na twarz/szyję, do tego reaplikacja stickiem w południe; kawa nie musi iść w odstawkę.
Po mocnej kawie na czczo mam czasem drżenie i rumień, więc przeniosłam na po śniadaniu i jest spokojniej z przebarwieniami
zielona herbata też ma kofeinę, ale nie grzeje tak, może zamień jedną na cold brew
U wrażliwców mleko, syropy i cynamon w kawie mogą podrażniać, więc testuj pojedynczo dodatki i patrz czy nie przyciemnia
Podsumowując: trzymaj filtr, kapelusz, unikaj przegrzewania, śpij i kontroluj stres, a kawę pij z głową; dowodów na jej wpływ na melasmę brak