Hej, temat wraca: czy przy melasmie trzeba odstawiać kawę, czy to raczej mit? Chodzi mi o wpływ kofeiny vs gorący napój i rumień po wypiciu.
u mnie mit, piję espresso dziennie i melasma bez zmian od lat to samo
Dzięki @jerzy1984, kofeina sama raczej nie barwi skóry, ale gorąco może nasilać rumień i potem przebarwienie; zrób prosty test: przez 2 tygodnie pij kawę schłodzoną lub mrożoną, rób zdjęcie codziennie w tym samym świetle.
ja przerzuciłam się na cold brew latem i mniej mi się wywala na policzkach serio
Fakty: największym triggerem melasmy jest UV i światło widzialne, nie sama kawa; problem bywa ciepło z gorących napojów powodujące rozszerzenie naczyń i stan zapalny, co może nasilać pigment; technika: przejdź na kawę <45°C lub na lód, używaj filtru 50+ z tlenkami żelaza (tinted), kapelusz, i sprawdź wpływ w A/B: 14 dni gorąca vs 14 dni chłodna, codzienne zdjęcia w stałym świetle, zero innych zmian pielęgnacji.
U mnie gorąca kawa rano robi mi od razu rumień, potem plamy jakby ściemniały, na mrożonej jest spokój, więc to nie kofeina chyba u mnie
mi dermatolog mówił tylko żeby nie pić wrzątku i smarować spf, reszta bez znaczenia w sumie podobno
Kawa sama w sobie nie zwiększa melaniny, ale może podbijać kortyzol i tętno, co u części osób nasila zaczerwienienie; praktycznie: chłodna kawa, unikanie sauny i gorących pryszniców na twarz, filtr z tlenkami żelaza i na noc kwas azelainowy.
ja piję dwie dziennie, ważniejsze dla mnie kapelusz i krem z kolorem.
czy mleko w kawie też może pogarszać, bo po latte mam czasem plamy? ktoś tak ma
u mnie mleko krowie podbija trądzik i skóra się czerwieni, więc przeszłam na owsiane i mniej reaguję, ale to chyba indywidualne bardzo u mnie było
ja bym kawy nie demonizował, jak jest filtr i czapka to różnicy nie widzę od lat to samo
mała uwaga, kawa na czczo potrafi mnie rozgrzać i flush na policzkach jest większy, potem plamy wyglądają ciemniej przez dzień u mnie wyraźnie tak
najlepiej pij chłodną i patrz na skórę, każdy trochę inaczej reaguje serio
mitologia z tą kawą, bez filtra i tak pogorszy, z filtrem spoko pij normalnie codziennie luz
@retinol_sosnowiec dzięki, to potwierdza co widzę u klientek; @maria94 spróbuj też SPF z barwnikiem, bo światło widzialne potrafi przyciemnić melasmę bez słońca serio warto przetestować to
ja mam łuszczycę i po kawie też rumieni, ale off top sorry za
dorzucę, że po cieple także maski parowe czy gorące jogowe zajęcia mogą podbić melasmę, więc kawa to tylko jeden element układanki, patrz na całość proszę was też
ja schładzam kawę kostkami i z twarzą jest spokojniej, mniej buraka po łyku ostatnio codziennie tak robię
czy decaf robi różnicę, ktoś testował na przebarwieniach albo zero różnicy? dawajcie znać