Hej, macie doświadczenie czy kofeina miejscowo (serum/żel) ma sens na chwilowe zaczerwienienia po prysznicu albo treningu, jakie stężenie działa i kiedy nakładać, ktoś testował?
u mnie 2% kofeiny w żelu pod oczy na policzki działa na 15–30 min, trochę zbija rumień, ale jak ciepło to marnie
Dzięki @wojcik, masz jakiś konkretny produkt, i czy nakładasz na mokrą skórę po myciu czy na suchą, bo jedni piszą tak inni siak
Jeśli celem jest doraźne zbicie rumienia, próbuj tak: 1) schłodź skórę chłodnym kompresem 1–2 min; 2) nałóż cienką warstwę serum z kofeiną 1–3% na suche policzki, bez wcierania, tylko delikatne przyłożenie; 3) odczekaj 10–15 min, ewentualnie lekki krem; 4) oceń efekt po 20–30 min. Zrób test połowa twarzy vs druga i rób fotki w tym samym świetle, a dzień wcześniej mała próba za uchem. Szukaj prostych składów bez alkoholu i zapachu. Na ciepło/saunę efekt będzie ograniczony, ale na krótkie zaczerwienienia wielu widzi różnicę.
u mnie lepiej działa zielona herbata i chłodny okład, kofeina 1% prawie nic na policzkach, pod oczy super, na rumień meh, czasem lekko szczypie
Sprawdź kofeinę z EGCG albo z niacynamidem 2–5%, nakładaj punktowo na suchą skórę, po 10 min SPF; nie trzyj, mierz efekt zdjęciem przed/po przez tydzień, odstaw jeśli piecze lub plamkuje
po co kombinować, SPF, chłodna woda, zero pikantnego i już
Dzięki @polishdermcenter i @wojcik, biorę serum 2% i zrobię test pół twarzy po chłodnym kompresie, dam znać za tydzień czy w ogóle zbija mi to czerwienienie