Czy konsultacja online wystarczy przy długotrwałych podrażnieniach

Od miesięcy męczy mnie zaczerwienienie i pieczenie policzków, czasem łuszczenie, bywa gorzej po myciu. Czy konsultacja online wystarczy, czy trzeba iść stacjonarnie?

58 polubień

Na start może być online, ale przy długich objawach lepiej w gabinecie.

7 polubień

@monika79 dzięki, teleporada kazała odstawić wszystko i smarować kremem z ceramidami, trochę pomogło, ale dalej szczypie po żelu micelarnym, czekać jeszcze tydzień czy umawiać badania u dermatologa? Mam zdjęcia w dobrym świetle

4 polubienia

Przy takich objawach telekonsultacja może być pierwszym krokiem, ale zrób kilka rzeczy: 1) odstaw aktywne składniki, zostaw łagodny żel i krem barierowy na 10–14 dni, 2) rób prosty test: nałóż nowy produkt wielkości ziarnka grochu na linię żuchwy przez 3 kolejne dni i obserwuj 48 h, 3) do teleporady wyślij ostre zdjęcia w dziennym świetle: przód i oba profile, bez makijażu, 4) jeśli pojawia się sączenie, strupki, silny ból albo obrzęk — idź stacjonarnie, 5) przy nawrotach poproś lekarza o testy płatkowe w kierunku alergii kontaktowej. To pomaga odsiać uczulające detergenty, zapachy i konserwanty.

3 polubienia

teleporady są ok, ale ceny z kosmosu ostatnio

15 polubień

Online wystarczy, jeśli nie ma sączenia i bólu, a masz dobre zdjęcia. Zadbaj o filtr mineralny codziennie, nawet w domu, bo UVA drażni. Zrób próbę za uchem przed pełną aplikacją.

9 polubień

Miałam podobnie, online lekarz mówił o AZS, a na wizycie wyszło łojotokowe zapalenie i dostałam leki przeciwgrzybicze. Dla mnie: online na start ok, diagnoza lepiej na żywo.

18 polubień

bez urazy, ale internet nie wyleczy, idz normalnie do lekarza, serio po prostu

7 polubień

Sprawdź też pranie: detergenty i płyny do płukania podrażniają. U mnie pomogło hipoalergiczne mydło do prania, dodatkowe płukanie i częsta wymiana poszewki.

19 polubień

@kosmetolog34 dzięki za plan, zaczęłam prostą pielęgnację i jest trochę lepiej. Zbieram zdjęcia w świetle dziennym, zadzwonię też o testy płatkowe, bo mam nawroty.

4 polubienia

ja bym zrobiła tak: najpierw teleporada żeby nie czekać miesiącami, a potem jak będą wolne terminy to wizyta. Płyn micelarny spłukuj wodą, rzadko kto to robi, a potrafi szczypać, zmień też ręcznik na bawełniany

14 polubień

@jacek85 serio, ceny ważne, ale tu chodzi o zdrowie skóry, nie offtopuj proszę

14 polubień

Do konsultacji online przygotuj: listę kosmetyków z pełnymi nazwami, zdjęcia bez makijażu w świetle dziennym, przód i dwa profile, oraz krótką oś czasu co pogarsza. To bardzo ułatwia sensowne zalecenia.

5 polubień

U mnie lekarz z teleporady od razu skierował na testy płatkowe i to był strzał.

13 polubień

miałam długie podrażnienie po olejku eterycznym w serum, online nikt nie skojarzył, dopiero testy wyszły na limonen, odstawienie i prosty krem, zero zapachów i spokój

3 polubienia

odstaw wszystkie kwasy i retinol, wazelina i święty spokój

2 polubienia

Zasada jedna zmiana naraz: wprowadzasz jeden produkt i obserwujesz 3–4 dni, tylko cierpliwie

7 polubień

Jeśli to przewlekłe, zrób dwutygodniowy reset: mycie łagodnym żelem pH około 5,5 raz dziennie, letnia woda, potem krem z ceramidami i cholesterol+kwasy tłuszczowe, zero zapachów. Zmieniaj poszewkę co 2–3 dni, unikaj gorąca.

8 polubień

Warto też wykluczyć twardą wodę: prysznic krócej, ewentualnie filtr prysznicowy na początek

15 polubień