Czy łagodne mycie co dzień pogarsza, czy wręcz pomaga

Mam łupież i wrażliwą skórę głowy, boję się myć codziennie. Czy łagodne mycie co dzień pogarsza sprawę, czy raczej pomaga przy swędzeniu i przetłuszczaniu?

64 polubienia

Mi pomaga codzienne, ale tylko łagodnym szamponem dla dzieci, wcieram delikatnie i spłukuję letnią wodą.

15 polubień

Dzięki @marciniak, a jak z podrażnieniami, masz czasem pieczenie po codziennym myciu, u mnie to bywa po prostych szamponach bez zapachów.

6 polubień

U większości pomaga, jeśli robisz to tak: rozcieńcz szampon 1:3 w butelce, spień w dłoniach, masuj skórę 60 sekund bez paznokci, spłucz letnio, odciśnij ręcznikiem, odżywkę dawaj tylko w długości włosów, przez 5 dni notuj swędzenie i przetłuszczanie w skali 0–10.

10 polubień

u mnie codziennie to za często, swędzi i sypie

14 polubień

Spróbuj schemat co drugi dzień mycie, w przerwach tylko spłukanie wodą, i testuj nowy szampon za uchem 24 h, wtedy łatwiej ocenić czy to on drażni.

22 polubienia

Codzienne to przesada, skóra musi odpocząć, inaczej ciągle walczy.

9 polubień

Ja na twarzy mam podobnie, delikatne mycie rano lepiej, wieczorem tylko woda.

14 polubień

Przed myciem nałóż kilka kropli olejku na skórę na 30 min, potem delikatny szampon i krótki kontakt, to mi ograniczyło łuszczenie i pieczenie.

21 polubień

Zrobię próbę 5 dni jak pisał @cosmetologistpro1985, rozcieńczę 1:3 i bez paznokci, dam znać czy swędzenie spadło.

13 polubień

Codziennie myję i jest ok, ale to zależy, sprawdzaj skórę, nie rób testów tygodniami jak w laboratorium

17 polubień