Mam łupież i wrażliwą skórę głowy, boję się myć codziennie. Czy łagodne mycie co dzień pogarsza sprawę, czy raczej pomaga przy swędzeniu i przetłuszczaniu?
Mi pomaga codzienne, ale tylko łagodnym szamponem dla dzieci, wcieram delikatnie i spłukuję letnią wodą.
Dzięki @marciniak, a jak z podrażnieniami, masz czasem pieczenie po codziennym myciu, u mnie to bywa po prostych szamponach bez zapachów.
U większości pomaga, jeśli robisz to tak: rozcieńcz szampon 1:3 w butelce, spień w dłoniach, masuj skórę 60 sekund bez paznokci, spłucz letnio, odciśnij ręcznikiem, odżywkę dawaj tylko w długości włosów, przez 5 dni notuj swędzenie i przetłuszczanie w skali 0–10.
u mnie codziennie to za często, swędzi i sypie
Spróbuj schemat co drugi dzień mycie, w przerwach tylko spłukanie wodą, i testuj nowy szampon za uchem 24 h, wtedy łatwiej ocenić czy to on drażni.
Codzienne to przesada, skóra musi odpocząć, inaczej ciągle walczy.
Ja na twarzy mam podobnie, delikatne mycie rano lepiej, wieczorem tylko woda.
Przed myciem nałóż kilka kropli olejku na skórę na 30 min, potem delikatny szampon i krótki kontakt, to mi ograniczyło łuszczenie i pieczenie.
Zrobię próbę 5 dni jak pisał @cosmetologistpro1985, rozcieńczę 1:3 i bez paznokci, dam znać czy swędzenie spadło.
Codziennie myję i jest ok, ale to zależy, sprawdzaj skórę, nie rób testów tygodniami jak w laboratorium