hej, mam skórę typowo mieszaną: nos/czoło świecą się po paru godzinach, policzki ściągnięte, czasem szczypią po kremie albo wietrze; czy to już wrażliwość, czy zwykłe podrażnienie? jakie realne objawy macie i co pomaga, żeby to rozkminić?
U mnie mieszana potrafi być wrażliwa: T strefa ok, ale policzki czerwone po prysznicu, piecze tonik z alkoholem, ratuje łagodny żel i krem bez zapachu.
@anna92 dzięki, brzmi znajomo; po gorącej wodzie też robię się burak i szczypie nos, a niacynamid 10% mnie piekł, może za dużo? co zmieniłaś konkretnie?
Tak, może być mieszana i wrażliwa jednocześnie. Zrób prosty sebum test: umyj twarz, odczekaj 30 min, dociśnij bibułkę do czoła/nosa i policzków, porównaj odbitki. Wrażliwość sprawdź próbą za uchem: kropla produktu 48 h. Unikaj szorowania, gorącej wody, wybierz delikatny żel bez zapachu, krem łagodzący, SPF.
u mnie podobnie i serio mniej kombinacji działa najlepiej, bibułka z rossmanna pokaże gdzie się świecisz, unikam peelingów ziarnistych bo masakra i ceramidy ratują skórę
Prosty plan 5-5-5: wybierz kosmetyk z max 5 składnikami aktywnymi, testuj 5 dni pod rząd, zrób 5 kropek próbnych za uchem i na szyi. Jeśli szczypie, rozcieńcz kroplą kremu albo odstaw i wróć wolniej.
po ciąży miałam tak że nawet woda szczypała, ktoś też tak miał?
mega dzięki @skinlab_legnica i @microbiomepro1990, zrobię bibułkę i próbę za uchem, odstawiam gorącą wodę i ziarniste, szukam żelu bez zapachu i kremu z ceramidami, dam znać.