czy można łączyć PHA z niacynamidem w jednym kroku

Hej, czy można łączyć PHA z niacynamidem w jednym kroku? Cera wrażliwa, chcę uprościć wieczorną rutynę i nie zrobić sobie krzywdy

75 polubień

Tak, ale zacznij ostrożnie: 2–3 razy w tygodniu, małe stężenia, najpierw PHA na suchą skórę, potem niacynamid, obserwuj rumień i szczypanie

21 polubień

dzięki @karolinaostrowska, mam PHA 5% i niacynamid 10%, mieszać w dłoni czy warstwami? i nakładać na mokrą czy suchą, bo różnie czytam

21 polubień

Możesz to zrobić na dwa sposoby: 1) warstwy: PHA na czystą, suchą skórę, odczekaj 5–10 min aż przestanie szczypać, potem serum z 5–10% niacynamidu; 2) miks w dłoni 1:1, co buforuje kwas i łagodzi, ale słabsze złuszczanie; zrób patch test na linii żuchwy 24–48 h, jeśli piecze >2–3 min, spłucz i zmniejsz częstotliwość do 2–3 nocy/tydz., na koniec lekki krem

2 polubienia

Ja bym nie kombinował, PHA wieczorem, niacynamid rano, tyle, prościej i bez czekania

18 polubień

u mnie mix w dłoni PHA 4% + niacyna 5% działa spoko, zero pieczenia, ale robię tylko co 3 dni, inaczej przesuszało

21 polubień

Jeśli chcesz jednego kroku, szukaj gotowego toniku z PHA + niacynamid (pH ~4–5), producent już to zbalansował; w domu możesz sprawdzić pH papierkiem, unikaj mieszania z retinoidem tej samej nocy i nie dokładaj mechanicznego peelingu

7 polubień