myję ręce milion razy dziennie przez dzieci i pracę, zwykłe mydła szczypią i mam popękane skórki, czy przesiadka na delikatny syndet faktycznie coś zmieni czy to ściema marketing, na co patrzeć w składzie i pH, polecicie konkret
U mnie syndet pomógł przy przesuszu, mniej ściąga po myciu i nie szczypie pęknięć, szukaj bezzapachowego, pH około 5, krem od razu po
@romanjankowski dzięki, a masz jakiś przykład z drogerii, żeby nie kosztowało fortuny
Realny wpływ jest, bo syndet ma łagodniejsze surfaktanty i niższe pH; zrób tygodniowy test porównawczy: prawa dłoń syndet, lewa zwykłe, ten sam krem 2 min po myciu, spłukuj letnią wodą 20 sekund, osusz przez dociskanie, notuj ściągnięcie
u mnie najgorzej zimą, syndet z apteki spoko, byle bez zapachu i mycie krótkie, serio
Jeśli często mokre prace, dokładaj rękawiczki nitrylowe z cienkimi bawełnianymi wkładkami, zmieniaj gdy wilgotne, mycie 20 sekund, paznokcie szczoteczką tylko raz dziennie, nie za każdym wejściem
Szukaj syndetu z gliceryną, pantenolem lub masłem shea, bez SLS i mocnych zapachów, u mnie Avena i BasicLab dają radę w zimie
serio, temat rzeka, ale bez kremu nic nie zrobisz
@microbiomepro1990 robię ten test od jutra, dam znać; @sunscreenpro1996 mam rękawiczki do sprzątania, dokupię bawełniane wkładki, dzięki
Nie przesadzaj z gorącą wodą, to najbardziej mnie wysuszało kiedyś
Dorzucę tip: spień syndet w dłoniach, na skórę nakładaj samą pianę, nie trzyj mocno, płucz chłodną wodą, po myciu krem z ceramidami w ciągu 2 minut, raz na noc grubiej i bawełniane rękawiczki
@agnieszka_1975 też biorę bezzapachowe, perfumy w mydłach mnie uczulają od razu niestety
Jeśli skóra pęka lub swędzi, celuj w produkty bez kompozycji zapachowej, zrób prosty test: kropka produktu na nadgarstku 24 godziny, zero reakcji to plus
mam syndet z Lidla i jest ok, tanio i działa bez zapachu, nie szczypie
Dla mnie różnica wysoka, zmieniło się uczucie ściągnięcia, dołóż krem z ceramidami i mocznikiem 5 procent, bez alkoholu denat, wieczorem też działa
syndet syndet, a i tak krem to podstawa zawsze
U mnie pomaga ograniczenie ilości mycia, gdy można szybki żel antybakteryjny, a przy powrocie do domu syndet plus krem, koniec z pęknięciami wreszcie
@romanjankowski dzięki za konkret, @microbiomepro1990 zrobię ten test tygodniowy, dam update za tydzień po zmianie syndetu i rękawiczkach