Jak kłaść retinoid, na całkiem suchą czy lekko wilgotną skórę po myciu? Mam skórę wrażliwą i łatwo mnie piecze, szczególnie zimą, boję się podrażnień
Najbezpieczniej na suchą, po odczekaniu 15–30 minut po myciu; wilgotna skóra zwiększa wchłanianie i ryzyko szczypania, możesz zbuforować kremem zanim nałożysz groszek retinoidu
@vitaminc_glowing_pl dzięki, a jak z mgiełką nawilżającą pod spód, albo kwasem hialuronowym? lepiej odpuścić na start?
Na początek trzymaj się suchej skóry. Woda działa jak nośnik i przyspiesza przenikanie, więc rośnie szansa na pieczenie. Prosty test: zrób tydzień split-face, prawa strona po 20 minutach schnięcia, lewa na wilgotną, ta sama ilość, obserwuj rumień i łuszczenie. Technika sandwich: krem nawilżający, 10 minut przerwy, groszek retinoidu, potem znowu cienka warstwa kremu. Omijaj skrzydełka nosa i kąciki
Na wilgotną mnie paliło, teraz czekam 20 minut, krem pod spód i jest git
Jeśli skóra reaguje, użyj zasady trzy razy w tygodniu na start, na suchą cerę, porcja groszek na całą twarz, bez powiek i ust. Buforuj kremem z ceramidami przed lub po, to łagodzi i nie blokuje działania
ja na sucha daje, inaczej szczypie jak szalona, mam ret w kremie i luz
sucha skóra to podstawa, na mokre to prosisz się o drama i łuszczenie
Możesz spróbować metody kanapki tylko na policzkach, gdzie piecze najbardziej, a czoło klasycznie na suchą, porównasz jak skóra znosi, po tygodniu zdecydujesz
u mnie działa mikrodozowanie na lekko wilgotną, dosłownie kropla na mokrym serum, ale mam grubszą skórę, wrażliwcom bym nie polecała
Protokół na spokojny start: oczyszczanie, dokładne osuszenie, 20 minut przerwy, porcja groszek, rozprowadź na suchej twarzy, potem lekki krem. Dni 1–2–3 przerwa, potem 2x w tygodniu. Po miesiącu rozważ zwiększenie, jeśli brak podrażnień
na wąsach mi się najbardziej łuszczyło, teraz omijam i jest spokój, skóra sucha przed nałożeniem obowiązkowo
a szyja? też całkiem sucha, czy można kropelkę na wilgotną bo szybciej się rozsmarowuje?
@skinlab89 super opis, zrobię split-face; @tradzik_lublin ile kremu pod spód dajesz, cienko czy normalnie, i ile minut czekasz między kremem a retinoidem?
Testowałem na pół twarzy jak pisał @skinlab89 i na wilgotną było szybciej wow, ale potem tydzień łuski, więc zostałem przy suchej
mam naczynka, tylko na suchą i co drugi dzień, inaczej jestem burak
żeby dosuszyć skórę używam na chwilę chłodnego nawiewu z suszarki, działa, potem retinoid wchodzi równiej
kiedyś psiknąłem HA przed retinoidem i mnie spiekło, więc mgiełki odpuść na początek, sucha skóra ratuje
nie komplikujcie, umyj, wysusz, poczekaj chwilę i groszek na całą twarz, gotowe
Nośnik ma znaczenie: żele często działają mocniej niż kremy, na wilgotnej skórze jeszcze bardziej, więc jak zaczynasz, sucha cera i baza kremowa to bezpieczniejsza opcja