Hej, jak u Was: czy retinoid w kremie mniej podrażnia niż w serum przy skórze wrażliwej i naczynkowej, start od 0,2% retinolu, co lepsze na początek?
U mnie krem mniej szczypał, chyba przez tłustszą bazę, serum działało szybciej ale robiło suchą skórkę.
dzięki @danuta93, a próbowałaś tej metody kanapki, krem pod i po retinolu, bo boję się złuszczania i roboty z naczynkami
Różnica to nośnik: krem daje film i spowalnia wnikanie, więc bywa łagodniejszy, serum (zwłaszcza lekkie) oddaje składnik szybciej; wybierz nie stężenie z etykiety, tylko tolerancję skóry: groszek na całą twarz, 2x w tygodniu, potem co drugi dzień; test płatkowy za uchem 24 h; możesz buforować: krem lekki, retinoid, krem; split-face na 2 tygodnie porówna szorstkość i zaczerwienienie; SPF codziennie, bez kwasów tej samej nocy.
U mnie sera na propanediolu szczypały bardziej niż krem w tubce.
Dorzuć 5% niacynamid rano przez pierwsze tygodnie, łagodzi rumień i ściągnięcie.
Krem bywa łagodniejszy, bo zawiera emolienty i humektanty, które domykają wodę i zmniejszają pieczenie; jeśli lico reaguje, nakładaj na całkowicie suchą skórę po 20–30 minutach od mycia, metoda kanapki plus ceramidy 2–3 razy w tygodniu robi robotę.
krem mniej szczypie, serum robiło mi łuski na brodzie
Sprawdź też zapachy i olejki, wrażliwcom potrafią namieszać bardziej niż retinol.
Po co kombinować, kup słabsze stężenie zamiast kanapek i problemu nie ma.
Daj groszek, rozetrzyj na dłoni z porcją kremu z ceramidami i wtedy na twarz, u mnie zero łuski i szybsze przyzwyczajenie.
Serum w skwalanie było dla mnie najłagodniejsze, zero szczypania i zero ściągnięcia.
u mnie kremy zapychały, serum lepsze ale co drugi dzień
Facet tutaj: krem 0,3 retinolu znoszę, serum 0,2 już piekło mocno.
Nakładam kropkę na czoło, policzki, brodę i rozsmarowuję cienko, czekam 20 minut po myciu, potem krem, następnego dnia tylko nawilżanie i SPF 50.
Nie łącz w jedną noc z AHA/BHA, po prostu na zmianę i będzie lżej.
miałam serum i schodziłam jak wąż, krem spoko ale śmierdział troche
Retinal w kremie z apteki był łagodniejszy niż retinol w lekkim serum.
A latem mogę używać kremu z retinolem, czy lepiej przerwać do jesieni?
Możesz, ale ostrożnie: wieczorem tylko, filtrowanie codziennie, kapelusz, i raczej utrzymaj niższe tempo nakładania niż zimą.