Od miesiąca mam wrażliwą skórę, po SPF czasem piecze i czerwieni się, czy filtr może podrażniać barierę i jak odróżnić to od zwykłego szczypania po aplikacji, jakie objawy obserwować i co wtedy zmienić w rutynie
Może, szczególnie przy naruszonej barierze; spróbuj mineralnego z cynkiem, bez zapachu i alkoholu, zrób próbę za uchem 48h i nakładaj na dobrze nawilżoną skórę, wtedy mniej szczypie
@joanna67 dzięki, mineralny próbowałem i był mega biały, plus ściągał, może kłaść grubszą warstwę kremu pod spf żeby nie wysuszało, czy to pogorszy ochronę
Nałóż bogaty krem, odczekaj 10–15 min i dopiero SPF, technika dwóch palców działa jeśli podkład nie ściera, ewentualnie pół palca, dołóż po wchłonięciu
Różnica: bariera wrażliwa daje pieczenie przy myciu/wodzie i długie szczypanie po filtrze, alergia to swędzenie, bąble, łzawienie; zrób prosty test: kropla SPF za uchem i na zgięciu łokcia, 2 razy dziennie przez 3 dni, bez innych nowości, obserwuj rumień, grudki, świąd, jeśli ok – test półtwarzy
U mnie podrażniały filtry z alkoholem denat, przeszłam na bezzapachowe kremowe i zero szczypania, sprawdź skład pod tym kątem
mam AZS i mineralne też potrafią piec, pomaga mgiełka nawilżająca przed SPF i replikacja na wilgotną skórę, tylko delikatnie wklepywać
Jeśli szczypie 1–3 min i mija, to częściej strefy odwodnione; jeśli trzyma 20+ min, masz rumień plackami – to już drażnienie, zrób bufor: serum z ceramidami, potem SPF, a wokół oczu metoda kanapka krem–SPF–odrobina kremu
@jakub1980 zrobiłem dziś tak jak piszesz, mniej szczypało ale trochę się rolowało na brodzie, to znak że za dużo warstw czy raczej filtr nie dogaduje się z kremem
ludzie, nie demonizujcie SPF, najczęściej wam skórę rozwala ostre mycie i tarcie ręcznikiem, a nie sam filtr
u mnie latem wszystko szczypie nawet woda z kranu, smaruję mniej i częściej, jakoś żyję
Sprawdź czy nie domywasz barieru, delikatny żel bez SLS i wacik tylko do oczu, wieczorem emulsja olejowa + łagodny żel i zero szczoteczek, to często robi różnicę przy SPF
Unikaj perfum w filtrach, często to one szczypią
Zrób test połówkowy: lewa strona filtr A, prawa filtr B, reszta rutyny identyczna, porównaj zaczerwienienie i uczucie po 30 i 120 minutach, to szybko pokazuje winowajcę
U mnie piekło głównie przy nosie i pod oczami, pomagają krople nawilżające do oczu przed aplikacją i omijam linię rzęs
ja mam wrazenie ze to mieszanie marek robi kuku, jak kładę cały zestaw jednej firmy to mniej szczypie, może to zbieg okolicznosci
Barwione minerały mniej bielą, rozgrzej w dłoniach, wklep zamiast trzeć i nie dokładaj pudru od razu, daj 15 min
@skincenter75 zrobiłem kanapkę wokół oczu i zero łzawienia, na twarzy pomogło dłuższe odczekanie, jeszcze sprawdzę test półtwarzy i dam znać
Na reaplikację w ciągu dnia lepiej wchodzi stick albo spray na mokro, mniej drażni niż wcieranie kremu
OP, czym zmywasz filtr i jak długo, bo za mocne OCM lub płyn micelarny bez zmycia też mogą męczyć skórę