Czy SPF w podkładzie realnie podnosi ochronę

Hej, czy SPF w podkładzie realnie coś daje, jeśli pod spodem mam krem SPF 50, czy to się sumuje, czy raczej tylko minimalny bonus i lepsze dołożyć?

54 polubienia

Nie sumuje się liniowo, podkład daje zwykle mało, bo nakładamy cienko; traktuj jako drobną dogrywkę albo opcję do poprawek.

9 polubień

dzięki @skincare_ceramides82, a ile to w praktyce, te dwie linie na palcach, bo ja mam pompki, i czy puder z SPF do odświeżenia w ciągu dnia ma sens?

11 polubień

SPF z etykiety osiąga się przy ok. 2 mg/cm2; na twarz to zwykle 2 palce (~0,8–1 g, często 2 pompki), a podkładu nakładasz ~0,1–0,2 g, więc jego SPF realnie spada kilkukrotnie; to nie mnoży się, ale dodatkowa warstwa daje mały wzrost ochrony i lepsze pokrycie luk po starciu kremu, jeśli chcesz maksymalizować: krem SPF → 10–15 min → podkład stemplując gąbką (nie trzeć), do poprawek lepszy spray/stick SPF; test pod UV kamerą ładnie pokazuje prześwity

5 polubień

u mnie spf w podkładzie to pic na wode

10 polubień

Ja traktuję podkład z SPF jako siatkę bezpieczeństwa: krem 2 palce, po chwili cienka warstwa podkładu, nos i policzki bardziej, czoło mniej, zero tarcia szalikiem.

16 polubień

W naszych testach UV kamera pokazuje, że podkład wcierany rozsuwa filtr; lepiej stemplować gąbką lub pędzlem duo-fiber; po 2 palcach SPF odczekaj 10 min, potem jedna cieniutka warstwa, docisk zamiast rozcierania, trwałość i pokrycie luk rośnie.

15 polubień

U mnie wszystko się roluje po SPF, szczególnie z podkładem, co pomaga oprócz czekania, jakiś primer czy zmiana filtra?

12 polubień

u mnie pomogło mniej kremu i dokładniejsze rozprowadzenie, potem stempel podkładu; do poprawek używam cushion SPF i plasterków SPOTMYUV, czernieją gdy ochrona spada, łatwiej ogarnąć czas

16 polubień

zima i tak słońca nie ma, po co to całe SPF

4 polubienia

dzięki @polishdermatologist, spróbuję: 2 palce, odczekać, potem stempel, a do poprawek spray albo stick, podkład tylko dla wyglądu, nie liczę na jego SPF

18 polubień

U mnie działa: 1 ml SPF (2–3 pompki, mierzę na łyżeczce), 10 min przerwy, podkład stemplowany wilgotną gąbką, w południe sztyft SPF wzdłuż linii policzków i nosa, bez tarcia, makijaż trzyma i ochrona też.

3 polubienia

Jak masz wagę kuchenną, zważ porcję kremu i zapamiętaj, potem nakładaj podobnie, podkład tylko delikatnie wklepany.

5 polubień