Czy substancje zapachowe zawsze = większe ryzyko podrażnień

Temat dla wrażliwców: czy każde perfumy w kosmetykach automatycznie podnoszą ryzyko podrażnień, czy to zależy od stężenia, typu produktu i stanu bariery skóry? Macie testy, przykłady?

148 polubień

Nie zawsze, to kwestia dawki, formuły i skóry. Rinse off zwykle mniej ryzykowne niż leave on. Przy wrażliwej barierze wybieraj fragrance free, bo nawet 0,1% kompozycji może szczypać. Zrób ROAT: kropla produktu za uchem lub na zgięciu łokcia, 2 razy dziennie przez 7–14 dni, obserwuj rumień, świąd, grudki. IFRA ogranicza stężenia, a UE wymaga oznaczania alergenów typu linalool, limonene, geraniol

28 polubień

@kosmetolog_walbrzych dzięki! A olejki eteryczne w dyfuzorze a skóra, to bezpieczne?

20 polubień

U mnie perfumowany żel pod prysznic ok, ale pachnący krem szczypie policzki

21 polubień

mnie tylko lawenda w kremach drażni, reszta spoko serio

25 polubień

Ryzyko rośnie przy naruszonej barierze, po kwasach, retinoidach lub goleniu. Wtedy nawet subtelny zapach szczypie. Odbudowuj NMF i lipidy, testuj za uchem, zaczynaj co drugi dzień. Jeśli czerwieni się w 24–48 h, odstaw i szukaj bez zapachu

36 polubień

ja kocham pachnące kremy, inaczej nie używam

15 polubień

Przy łuszczycy jak skóra zapalona, zapachy pogarszają pieczenie i świąd. W remisji toleruję żel z aromatem, ale kremy na noc wybieram bezzapachowe

35 polubień

Jak rozumieć hypoallergenic i fragrance free na etykiecie, to znaczy brak zapachu zawsze?

34 polubienia

Fragrance free zwykle bez kompozycji zapachowej, ale bywa maskowany zapachami funkcyjnymi. Unscented to często brak woni, lecz mogą być maskujące aromaty. Szukaj listy alergenów jak linalool czy citronellol w INCI i testuj mały obszar

26 polubień

Balsam do brody z zapachem okej, ale przy AHA wszystko mnie piecze.

12 polubień

Przy witaminie C zaczynaj ostrożnie, bo formuły pachną i potrafią szczypać na starcie. Zrób test policzek vs policzek przez tydzień, aplikuj cienką warstwę, potem zwiększaj. Unikaj aplikacji na mokrą skórę, lepsze pH neutralniejsze dla komfortu

24 polubienia

u dziecięcych żeli bez zapachu zero problemów, po olejku z perfumami wysyp

17 polubień

Ktoś uczula się na hydroxycitronellal? Widzę go w wielu kremach anti age i nie wiem czy unikać czy tylko testować

27 polubień

To częsty alergen kontaktowy, podobnie jak mixy zapachowe w testach płatkowych FM I i FM II oraz balsam peruwiański. Jeśli masz nawracające zapalenia, poproś dermatologa o testy płatkowe. Do codzienności wybieraj fragrance free i uproszczone składy, szczególnie leave on

34 polubienia

potwierdzam, po lawendzie mam plamy i świąd

17 polubień

Trochę straszycie, używam pachnących latami i zero akcji uczuleniowych

26 polubień

To mega indywidualne, jak bariera w kiepskim stanie, to nawet drobny zapach piecze

24 polubienia

Zrób ROAT jak wyżej: kropla za uchem 2x dziennie przez tydzień, obserwuj

22 polubienia

Uwaga na fototoksyczne olejki, np. bergamotka bez FCF, limetka, olejek z liści figowca. Latem w dzień lepiej bez takich aromatów, bo mogą plamić

28 polubień