Temat dla wrażliwców: czy każde perfumy w kosmetykach automatycznie podnoszą ryzyko podrażnień, czy to zależy od stężenia, typu produktu i stanu bariery skóry? Macie testy, przykłady?
Nie zawsze, to kwestia dawki, formuły i skóry. Rinse off zwykle mniej ryzykowne niż leave on. Przy wrażliwej barierze wybieraj fragrance free, bo nawet 0,1% kompozycji może szczypać. Zrób ROAT: kropla produktu za uchem lub na zgięciu łokcia, 2 razy dziennie przez 7–14 dni, obserwuj rumień, świąd, grudki. IFRA ogranicza stężenia, a UE wymaga oznaczania alergenów typu linalool, limonene, geraniol
@kosmetolog_walbrzych dzięki! A olejki eteryczne w dyfuzorze a skóra, to bezpieczne?
U mnie perfumowany żel pod prysznic ok, ale pachnący krem szczypie policzki
mnie tylko lawenda w kremach drażni, reszta spoko serio
Ryzyko rośnie przy naruszonej barierze, po kwasach, retinoidach lub goleniu. Wtedy nawet subtelny zapach szczypie. Odbudowuj NMF i lipidy, testuj za uchem, zaczynaj co drugi dzień. Jeśli czerwieni się w 24–48 h, odstaw i szukaj bez zapachu
ja kocham pachnące kremy, inaczej nie używam
Przy łuszczycy jak skóra zapalona, zapachy pogarszają pieczenie i świąd. W remisji toleruję żel z aromatem, ale kremy na noc wybieram bezzapachowe
Jak rozumieć hypoallergenic i fragrance free na etykiecie, to znaczy brak zapachu zawsze?
Fragrance free zwykle bez kompozycji zapachowej, ale bywa maskowany zapachami funkcyjnymi. Unscented to często brak woni, lecz mogą być maskujące aromaty. Szukaj listy alergenów jak linalool czy citronellol w INCI i testuj mały obszar
Balsam do brody z zapachem okej, ale przy AHA wszystko mnie piecze.
Przy witaminie C zaczynaj ostrożnie, bo formuły pachną i potrafią szczypać na starcie. Zrób test policzek vs policzek przez tydzień, aplikuj cienką warstwę, potem zwiększaj. Unikaj aplikacji na mokrą skórę, lepsze pH neutralniejsze dla komfortu
u dziecięcych żeli bez zapachu zero problemów, po olejku z perfumami wysyp
Ktoś uczula się na hydroxycitronellal? Widzę go w wielu kremach anti age i nie wiem czy unikać czy tylko testować
To częsty alergen kontaktowy, podobnie jak mixy zapachowe w testach płatkowych FM I i FM II oraz balsam peruwiański. Jeśli masz nawracające zapalenia, poproś dermatologa o testy płatkowe. Do codzienności wybieraj fragrance free i uproszczone składy, szczególnie leave on
potwierdzam, po lawendzie mam plamy i świąd
Trochę straszycie, używam pachnących latami i zero akcji uczuleniowych
To mega indywidualne, jak bariera w kiepskim stanie, to nawet drobny zapach piecze
Zrób ROAT jak wyżej: kropla za uchem 2x dziennie przez tydzień, obserwuj
Uwaga na fototoksyczne olejki, np. bergamotka bez FCF, limetka, olejek z liści figowca. Latem w dzień lepiej bez takich aromatów, bo mogą plamić