Hej, czy ten słynny test z bibułką ma w ogóle sens bez gadżetów typu sebumetr? Chcę sprawdzić typ skóry domowo i nie przekombinować.
Ma, jeśli zrobisz to porządnie: umyj, odczekaj, nic nie smaruj i przykładamy bibułki w kilku miejscach po 30–60 minutach, wtedy coś widać.
dzięki @janina104, a bibułka ma być ta matująca do makijażu czy może zwykła kuchenne ręczniki papierowe, bakuchiol na noc nie zafałszuje?
Najprościej i dość wiarygodnie: mycie łagodnym żelem, 30 minut przerwy bez kremu, potem 4 bibułki na czoło/nos/broda/policzek, docisk 5–10 sekund, oceniasz wielkość plam. Powtórz 3 wieczory, notuj wyniki, unikaj retinoidów dzień wcześniej.
Uwaga na SPF, resztki filmu zaniżą wynik, rób test wieczorem bez filtrów.
serio, bibułka to tylko papier, nie rób z tego nauki, zobaczysz czy się świeci
Papier papierowi nierówny, najlepsze są bibułki matujące bez pudru, ręcznik kuchenny chłonie za mocno i może wprowadzać w błąd przy delikatnie tłustej strefie T.
Zrób też prosty test 60-min po myciu: jeśli policzki mat, a nos/czoło zostawiają wyraźne tłuste plamy na bibułce, to mieszana; jeśli plamy wszędzie, raczej tłusta; brak plam i uczucie ściągnięcia to sucha.
ja robię po treningu i zawsze tłusta, lol
Po treningu to nie test typu skóry, to pot i ciepło, co innego spokój w domu.
Jak nie masz bibułek, użyj papieru do pieczenia, przyłóż matową stroną, mniej chłonie niż ręcznik.
Czy robić oddzielnie strefę T i policzki, a potem sumować, czy liczy się ogólny obraz, bo u mnie nos zawsze mocniej świeci?
Liczy się wzorzec, nie suma punktów, ale warto notować T i U osobno, bo pielęgnacja bywa mieszana: lżejsza strefa T, bogatsze policzki.
U mnie bibułka prawie czysta, ale skóra ściągnięta, więc sucha wrażliwa, potwierdził to 2 tygodnie z kremem bez zapychaczy, mniej zaczerwienień.
Nie używaj bibułek z pudrem, zaburzą obraz i wysuszą miejscowo.
Po menopauzie sebum spada, więc wcześniejsze wyniki mogą być nieaktualne, warto powtórzyć test sezonowo, zmienia się też ogrzewanie, wilgotność powietrza.
u mnie raz tak raz siak, chyba zależy od kaloryferów
Dorzucę, że nocą skóra mniej się poci, więc lepszy wieczór.
Możesz zrobić skale 0–2 dla każdej strefy: 0 brak plamy, 1 mała, 2 duża; suma T>2 wskazuje tłustą T, policzki 0–1 suche/normalne; rób o tej samej porze, bez kremu, trzy powtórki.
Ja się nabrałem, mydło mocno wysuszyło i bibułka czysta, teraz delikatny żel i wyniki inne.