Czy tonik bez alkoholu ma realną wartość przy dobrej emulsji myjącej

hej, czy tonik bez alkoholu ma sens, jeśli myję twarz łagodną emulsją? chcę uprościć rutynę AM/PM, skóra mieszana, łatwo ściągnięta po wodzie z kranu. macie realne korzyści z takiego toniku, czy to tylko dublowanie kroków?

139 polubień

Ma wartość, bo wyrównuje pH i doszczelnia nawilżenie po myciu. Prosty test: paski pH po emulsji często pokazują 6–7; tonik bezzapachowy z humektantami sprowadza okolice 5,5. Aplikuj na wilgotną skórę, w 60 sekund serum, potem krem, metoda 3 warstw.

17 polubień

dzięki @kosmetolog34, a czy woda termalna może zastąpić taki tonik? mam w składzie glicerynę w serum, więc może wystarczy spryskać i szybko nałożyć krem?

8 polubień

u mnie tonik bez alko robi robotę, jak go pominę to ściąga i makijaż siada gorzej

19 polubień

Moim zdaniem to marketing, dobra emulsja i od razu krem wystarczają, tonik to często woda z zapachem.

14 polubień

Jeśli chcesz sprawdzić praktycznie: połowę twarzy spryskaj tonikiem, połowę samą wodą, odczekaj minutę, dotknij bibułką. Po toniku bibułka mniej się klei, serum rozprowadza się równiej. To to tzw. okno 1 minuty: wilgoć + serum + krem.

19 polubień

Na mnie lepiej działa esencja z pantenolem niż zwykły tonik, ale efekt podobny: mniej ściągnięcia i lepsze układanie kremu rano.

19 polubień

mi toniki śmierdzą, wolę przegotowaną wodę i od razu krem

14 polubień

Dla bariery ma sens: lekki tonik bez alkoholu i zapachu usuwa resztki kranówki, utrzymuje lekko kwaśne pH. Schemat: psik, przyklep, krem z ceramidami; przy podrażnieniach unikaj hamamelisu i mięty, nie pocieraj wacikiem.

16 polubień

robiłem tak jak @skinserum_pl pisał i serio lepiej wchłania, nie ściema

16 polubień

Czy hydrolat to to samo co tonik bez alkoholu? Mam różany i nie wiem, czy liczyć go jako krok po myciu.

12 polubień

Hydrolat to woda po destylacji z rośliny, bywa niestabilna; tonik to mieszanka z buforami i humektantami. @katarzyna63 jeśli Twój ma konserwant i pH ~5–6, używaj jak tonik, ale unikaj perfum w składzie.

12 polubień

rozumiem punkt @pawel_1983, ale po samej emulsji mam ściągnięcie. spróbuję dziś z paskami pH i porównam po toniku bezzapachowym.

21 polubień

U mnie najlepiej działa zwykły bezzapachowy, zero alkoholu i zero barwników, kropka

16 polubień

po basenie tonik ratuje, bo kranówa i chlor mnie wysuszają, potem serum szybciej się układa

26 polubień

Mam suche policzki, nos tłusty; łagodny tonik z aloesem niweluje ściągnięcie i lepiej znoszę retinoid na noc.

27 polubień

Serio, po co te paski i pH, człowiek mył się mydłem i żył, wystarczy dobry krem na wierzch.

18 polubień

Na skórze tłustej nie alkohol, tylko lekko kwaśny tonik z niacynamidem rano zmniejsza świecenie; wieczorem wystarczy emulsja, potem żel hialuronowy i krem, bez zbędnych warstw.

19 polubień

wydajecie kasę na wodę z cukrem, serio, ja pomijam i nic się nie dzieje

13 polubień

Przy twardej wodzie różnica jest duża, tonik w sprayu neutralizuje to napięcie skóry, a krem nie roluje się potem.

13 polubień