Hej, pytanie do osób z przebarwieniami: czy kwas traneksamowy w kremie działa wolniej niż w serum? Zależy mi na porównaniu efektów i czasu widocznych zmian.
U mnie krem działał wolniej, bo jest cięższy i ma więcej emolientów, ale za to mniej szczypał; serum szybciej ruszyło plamy po lecie.
Dzięki @pigmentacja, a jak z częstotliwością? Krem codziennie, a serum co drugi dzień?
Serum zwykle działa szybciej, bo ma lżejszy nośnik i wyższe stężenie 2–3%, ale to nie reguła; zrób prosty test: przez 8–12 tygodni stosuj split-face, na jednej połowie serum wieczorem, na drugiej krem, zawsze po umyciu i przed cięższym kremem, z odstępem 10 minut; rób co tydzień zdjęcia w tym samym świetle, zapisuj skalę nasilenia plam; filtr 50+ codziennie; jeśli szczypie, zacznij co 2–3 dni i zwiększaj, a plamy porównaj po kwartale.
u mnie krem działał spoko ale serum jakby szybciej łapało plamy
Zauważyłem różnice zależne od składu: serum z 3% TXA + niacynamid 4% działało w 6 tygodni, krem z 2% TXA + ceramidy w 10–12; nakładaj na lekko wilgotną skórę, potem SPF.
Bez filtra 50+ codziennie efekty będą słabsze, to podstawa przy plamach
U mnie zero różnicy między kremem a serum, pewnie wszystko robił filtr i reszta rutyny
trochę off top, ale krem z TXA mnie uczulał, serum bezzapachowe było ok
Czy można łączyć serum z traneksamem z niacynamidem w jednym wieczorze, czy lepiej rano jedno, wieczorem drugie?
Serum mi się rolowało pod makijażem, krem siedział lepiej, efekt podobny po 2 miesiącach
Dzięki @skincenter75, spróbuję split-face; jakie stężenie startowe polecasz do cery wrażliwej i ile czekać między traneksamem a kremem nawilżającym?
Dla wrażliwej cery zacznij od 2% co drugi wieczór, po 2 tygodniach co noc; odczekaj 10 minut i nałóż lekki krem, rano tylko SPF; gdy szczypie, skracaj kontakt, nie wcieraj mocno
ja miałam szybciej efekty na serum, krem był za tłusty dla mnie
Najprościej: serum wieczorem pod krem, krem z TXA rano, ale zawsze SPF i cierpliwość