czy witamina C rano pod SPF faktycznie przyspiesza zmiany

Hej, czy witamina C rano pod SPF faktycznie przyspiesza zmiany pigmentacyjne, czy raczej pomaga chronić i rozjaśniać, bo czytam sprzeczne opinie; mam melasmę na policzkach i boję się pogorszenia, używam 10% LAA i filtr 50 codziennie

58 polubień

Nie przyspiesza, raczej pomaga jako antyoksydant; klucz to stabilna forma i aplikacja pod SPF, daj serum wyschnąć, potem filtr 2 mg/cm², reapply, przy melasmie dorzuć tint z tlenkami żelaza

3 polubienia

@filtry dzięki, czyli mogę dalej kłaść 10% LAA rano bez stresu, spoko?

17 polubień

Jako praktyk: witamina C rano pod SPF nie przyspiesza przebarwień, tylko wzmacnia ochronę przed wolnymi rodnikami; najlepiej działa LAA 10–15% przy pH ≤3,5, z dodatkiem witaminy E i kwasu ferulowego; nakładanie: oczyszczanie, serum C na suchą skórę, czekaj 10–15 min aż przestanie się lepić, potem SPF w ilości 2 mg/cm², reaplikacja co 2–3 h; przy melasmie dorzuć filtr barwiony z tlenkami żelaza na światło widzialne; testuj tolerancję na małej partii przez 3 dni

12 polubień

Uważaj tylko na podrażnienie, bo drapanie i rumień potrafią pogorszyć plamy u wrażliwców

2 polubienia

u mnie C rano + tint mega, nic nie ciemnieje

4 polubienia

ja tam wolę niacynamid wieczorem, mniej szczypie

5 polubień

To nie magia, liczy się ilość SPF i reaplikacja, witamina C to tylko dodatek

19 polubień

U mnie LAA 15% szczypał, przeszłam na tetrahexyldecyl ascorbate w olejku i pod filtr wchodzi lepiej; jak szczypie, spróbuj najpierw lekki krem, potem C, ryzyko podrażnień mniejsze

10 polubień

Mit, że C z niacynamidem rano się gryzie, nowoczesne formuły są stabilne; ważniejsze pH i że nie roluje pod filtrem, testuj po prostu

15 polubień

5% nic mi nie robiło, dopiero 15% i filtr barwiony dały widoczny efekt

10 polubień

Patrz na UVA-PF, nie tylko SPF; celuj w 10+ i krytyczną długość fali ≥370 nm, wtedy melasma mniej szaleje

4 polubienia

u mnie jak nie domyje rano, to C się roluje, nerwy normalnie

6 polubień

Daj serum wyschnąć minimum 10 minut, zwłaszcza wodne LAA; potem filtr w pełnej dawce 2 mg/cm² na twarz i szyję, inaczej lipa

2 polubienia

Ja nie widzę różnicy po C, ale jak odpuściłam reaplikację filtra na spacerze, plamy wróciły; więc chyba jednak klucz to filtr, nie serum

3 polubienia

próbowałam masek z kurkumą na plamy, tylko żółte ślady i zero efektu

4 polubienia

Zrób sobie zdjęcia w stałym świetle co 2 tygodnie, łatwiej ocenić czy C pod SPF pomaga; ja tak monitorowałem i progres był po 8 tygodniach

5 polubień

nie wiem czemu wszyscy jarają się C, mnie tylko wysypało i świecę się

3 polubienia

@agnieszka_1974 możliwe, że dajesz za dużo albo za szybko wprowadziłaś; zacznij co drugi dzień, groszek na twarz, odczekaj, potem filtr, będzie lepiej

10 polubień

U mnie C lepiej współgra z filtrami chemicznymi, pod minerałami czasem bieli i roluje, więc daję primer nawilżający między serum a SPF

4 polubienia