delikatne PHA co kilka dni komu nie nasila objawów

Kto używa delikatnych PHA co kilka dni i nie ma nasilenia rumienia TR? Myślę o glukonolaktonie 5%, buforowanym, na noc co 3–4 dni, spłukiwany.

104 polubienia

U mnie 5% glukonolakton co 4 dni, 7 minut, spłukanie, potem ceramidy i SPF.

13 polubień

@karolina101 szczypie przy nakładaniu czy tylko lekkie grzanie? Robisz na suchą skórę i bez tarcia wacikiem?

6 polubień

Jeśli masz rumień, używaj PHA w schemacie testowym: najpierw próba za uchem i na żuchwie 10 minut, bez occlusji, obserwacja 48 h; jeśli ok, glukonolakton 5% buforowany pH ~3,8 na całkowicie suchą skórę, cienka warstwa palcami, bez wacika, 5–7 minut, spłukanie chłodną wodą, odczekaj 10 minut, potem krem z ceramidami i cholesterolem; częstotliwość start co 4–5 dni, bez innych kwasów ani retinolu; przerwij przy kłuciu >10 minut, pieczeniu, nasileniu teleangiektazji.

10 polubień

u mnie PHA wogóle nie siadło, po 3 razach rumień jak burak, przestałem i wróciłem do samego kremu nawilżającego

4 polubienia

Jak coś, to nakładaj PHA na zupełnie suchą skórę i doszczelnij na koniec kremem z ceramidami i NMF, u mnie to robi różnicę.

8 polubień

Miałam lepszy efekt z kwasem laktobionowym 3% co tydzień, zero szczypania, tylko delikatne wygładzenie i mniej krostek wokół nosa

6 polubień

Przy skórach reaktywnych działa też short contact therapy: pierwsze 2 aplikacje tylko 2–3 minuty, potem 5–7; zawsze po prysznicu ostudź skórę zimną wodą, bo ciepło nasila rumień; unikaj pocierania ręcznikiem, tylko dociskaj.

15 polubień

robię glukonolakton 6% co 5 dni, zero pogorszenia, dużo nawilżam przed i po

3 polubienia

@kosmetolog_olsztyn dzięki, a laktobionowy 3% lepszy na start niż glukonolakton 5% przy widocznych naczynkach? I czy robić przerwę, gdy mam wieczorny flush po alkoholu?

3 polubienia

Tak, laktobionowy 3% jest łagodniejszy osmotycznie, więc dobry na początek; przy teleangiektazjach unikaj aplikacji w dni z alkoholem, sauną czy słońcem, rób dzień przerwy przed i po, trzymaj czas krótszy, potem odbudowa bariery.

5 polubień

nie wcieraj na siłę, to napewno pogarsza, ja przykładam dłonie, 3 minuty max i spokój, ważny SPF rano, serio

7 polubień

dla mnie kwasy to bajer, lepiej spacer i zero ostrego jedzenia

13 polubień