delikatne zabiegi na rumień w sezonie grzewczym, wasze wybory

Hej, w sezonie grzewczym rumienię się jak burak, kaloryfery i suche powietrze dobijają mnie. Jakie delikatne zabiegi polecacie na rumień i naczynka, żeby nie podrażniać? Myślę o IPL, LED, maskach chłodzących, ale boję się pogorszenia. Wasze wybory?

78 polubień

Przy wrażliwych naczynkach sprawdza się IPL w trybie sub-pulse z filtrem 560 nm, niska energia 8–10 J/cm2, żel chłodzący, krótki strzał testowy na skroni, seria 3–4 zabiegów co 3–4 tygodnie, zero sauny, nawilżanie bariery.

20 polubień

@kosmetolog_olsztyn dzięki, brzmi sensownie. Boli to mocno i ile trwa zaczerwienienie po teście? Zastanawiam się też nad PDL w delikatnych ustawieniach, czy w sezonie grzewczym to nie za dużo?

18 polubień

U mnie najłagodniej LED czerwony 630 nm i chłodzące kule, robię co tydzień, rumień schodzi na 1–2 dni, zero podrażnień.

6 polubień

Delikatną opcją bywa Genesis (Nd:YAG 1064 nm w mikropulsie), niska gęstość energii, bez zasinień; robimy próbę punktową, chłodzimy kontaktowo, seria 4–6 zabiegów co 2–3 tygodnie, świetne na rumień z zimowego przesuszenia.

13 polubień

u mnie IPL to była porażka, wyszłam jak pomidor i trzy dni płakałam, teraz biorę tylko LED i maska algowa i jest spoko

15 polubień

Jeśli grzejniki wysuszają, do zabiegów dodajcie nawilżacz w domu i krem barierowy z ceramidami, wtedy IPL/LED lepiej znoszone i rumień mniej wraca.

4 polubienia

U kosmetolożki dobrze znoszę krótki peeling migdałowy 20% z szybką neutralizacją, bez pieczenia, robię co 3 tygodnie dla wygładzenia, ale na rumień najmocniej działał LED.

12 polubień

W gabinecie przed światłem robimy szybki test na małej plamce i mierzymy ucieczkę wody ze skóry (TEWL); jeśli bariera słaba, najpierw 2–3 tygodnie naprawy, dopiero potem delikatne IPL albo Genesis.

17 polubień

@jan_1990 brzmi bezpiecznie, takie LED robisz w domu czy tylko w salonie? Szukam opcji między wizytami.

9 polubień

Domowe panele LED są słabsze, ale codzienne 10–15 minut czerwonego światła uspokaja, ważne stała odległość i czysta skóra, potem krem barierowy.

10 polubień

@natalia75 ból zwykle 2/10, po teście lekkie różowe 24–48 h; PDL bywa skuteczny, ale w mikropulsie i ostrożnie, w sezonie grzewczym zacznij od łagodnego IPL, najpierw zawsze próba na małym obszarze.

18 polubień