dermaplaning domowy a skłonność do wrastania – co pomaga

hej, robi ktoś dermaplaning w domu przy skłonności do wrastania włosków? co wam realnie pomaga, narzędzia, kąty, kosmetyki po, żeby tego nie pogorszyć

57 polubień

Ostry jednorazowy nożyk, z włosem, bez dociskania, potem BHA 2% co drugi dzień i lekki krem

4 polubienia

dzięki @marialewandowska, BHA nie piecze mocno po goleniu? i jak trzymasz nożyk, blisko 45°, czy prawie równolegle

14 polubień

Robię to u klientek i w domu: mycie, osuszenie, nożyk z osłonką, skóra naciągnięta, kąt ok. 45°, krótkie pociągnięcia w dół z włosem, co 2–3 tygodnie. Testowałem na sobie pół twarzy z BHA 0,5% dzień przed i pół bez – po BHA zero wrastania, bez BHA dwa mikrozapalenia. Po zabiegu tylko mgiełka termalna, żel aloesowy, wieczorem azelaic 10%, bez ciężkich olejów 48 h. Ostrze zawsze jednorazowe, dezynfekcja uchwytu, poszewka do prania

6 polubień

ja robię na żelu aloesowym, mniej tarcia, zero krostek u mnie

16 polubień

Jeśli wrastają, unikaj ruchów pod włos, nie dociskaj, nie rób na retinolu, przerwy 2–3 tygodnie

4 polubienia

Z narzędzi lepiej sprawdza mi się ostrze z osłonką (Tinkle), bo trudniej przeciąć skórę; przed startem przetrzyj ostrze alkoholem i zrób test na papierze

19 polubień

Miałam wrastanie na linii żuchwy po goleniu na sucho, pomogło przejście na z włosem, azelaic 10% na noc i hydrocolloid na pojedyncze krostki

12 polubień

Mały trik: przed zabiegiem przyklejam taśmę malarską i odrywam, żeby unieść meszek, potem ostrze łapie równiej; testowałem też kąt 30° vs 45° i mniej podrażnień miałem przy 45°, ważne naciągnięcie skóry

11 polubień

super, dzięki @dermocentrum42 i @wojcik, spróbuję z włosem, 45°, dzień wcześniej 0,5% BHA, po tylko lekko i bez olejów, dam znać jak poszło

13 polubień