Układacie tydzień z retinoidem i kwasami tak, żeby skóra odpoczywała? Szukam prostych schematów: które dni retinol, które BHA/AHA, co z przerwami i nawilżaniem, podzielcie się proszę
U mnie: pon retinol, śr 2% BHA, pt nic, weekend maska ceramidowa; codziennie SPF i prosty krem
@marta95 kładziesz na suchą skórę czy wilgotną i co z szyją
Prosty i bezpieczny start: retinoid 2x/tydz (np. pn, czw) na całkowicie suchą skórę, po delikatnym myciu; po 10–15 min cienka warstwa, potem krem. Kwas w inny dzień: 2% BHA wt lub sob na T‑zonę, AHA (np. 5–8% mleczny) 1x/tydz wieczorem, nigdy w tę samą noc co retinoid. Dla wrażliwych metoda kanapki (krem‑retinoid‑krem). Zawsze test płatkowy i obserwacja: piecze/łuszczy? zmniejsz częstotliwość. SPF 50 codziennie. Przykład tygodnia: pn R, wt BHA, śr odżywianie, czw R, pt odżywianie, sob PHA/AHA, nd regeneracja. Po słońcu/depilacji odpuść aktywa; w ciąży bez retinoidów
ja poprostu: wt AHA, pt retinol, reszta emolienty i święty spokój
Robię tak: pn retinol kanapka (krem‑retinol‑krem) na suchą skórę, śr tonik PHA, sobota nic tylko maska; zero kwasów i retinolu po słońcu
Adaptalen 0,1% pon/śr/pt, BHA 2% tylko strefa T we wtorki; nie łączę w jedną noc. Rano niacynamid + emolienty, codziennie SPF 50. Zaczynałem od 1x/tydz i test płatkowy w zgięciu łokcia
@marta95 dzięki, spróbuję sucha skóra i kanapka; @polishdermatologist robię przerwy i SPF codziennie, dam znać
Jeśli szczypie po kwasach, skróć czas kontaktu: tonik AHA na płatek, przetrzyj raz i od razu krem. Retinoid po całkowitym wyschnięciu skóry; kąciki nosa/ust zabezpiecz maścią. W dni wolne treściwe kremy z ceramidami i skwalanem