dni aktywów rozstrzelone w tygodniu – schematy, które działają

Chcę rozstrzelić dni aktywów w tygodniu, żeby skóra nie wariowała; macie sprawdzone schematy na retinoid + BHA/AHA, najlepiej dla cery mieszanej, z dniami odpoczynku i prostymi zasadami typu odstęp między warstwami i krem ratunkowy

61 polubień

u mnie działa pon retinoid, śr BHA 2%, pt AHA 5%, reszta nawilżanie; odstęp 20 min po myciu, retinoid w kanapkę z kremem jak piecze, zero kombinacji

15 polubień

Dzięki @maciej76, ta kanapka brzmi spoko; czy robisz mycie tylko żelem czy double cleanse i czy rano po retinoidzie dajesz coś złuszczającego, czy totalny luz

5 polubień

Ja mam wrażliwą, robię wtorek BHA w toniku, czwartek retinal 0,05, sobota łagodny PHA; pon i nd tylko ceramidy, rano filtr codziennie, żadnych kwasów dzień po retinoidzie

2 polubienia

Najbezpieczniej rozstrzelać bodźce i trzymać proste zasady: 1) test płatkowy 48 h za uchem na retinoid i kwasy; 2) retinol w środy i niedziele w kanapkę (krem – retinol – krem), na całkowicie suchej skórze, 20–30 min po myciu; 3) BHA 2% we wtorki, AHA 5–8% w piątki, nigdy dzień po retinoidzie; 4) gdy szczypie, skróć kontakt AHA do 5 min i zmyj; 5) rano tylko SPF i łagodny żel

14 polubień

Miałem zapychanie po częstych AHA, lepiej rzadziej a mocniej: piątek 8% AHA na 10 min, potem serum z niacynamidem, i spokój, retinol raz w tygodniu wystarcza

19 polubień

ja bym w ogóle dała spokój z tyloma kosmetykami, skóra to nie laboratorium

11 polubień

ok, spróbuję jak pisze @retinol_sosnowiec i trochę jak @natalia85: wt BHA, czw retinoid w kanapkę, sob PHA, reszta nawilżanie; dam znać co i jak po tygodniu

17 polubień

Dla pewności zrób test policzek vs policzek: lewa strona retinoid co 4 dzień, prawa co 3, obserwuj złuszczanie i rumień przez 2 tygodnie; zwycięski schemat wprowadź na całą twarz

9 polubień

u mnie PHA to gamechanger, nic nie piecze i skóra mniej wkurzona, serio

4 polubienia

Mam 58 lat, cienka skóra, robię retinol tylko raz w tygodniu i PHA raz, inaczej łuszczę się jak wąż

8 polubień

Mój plan dla mieszanej, zero pieczenia od 3 miesięcy: pon bariera (ceramidy, skwalan), wt BHA 2% po myciu i 15 min przerwy, śr nawilżanie, czw retinal 0,05% na suchą skórę, kanapka, pt nic aktywnego, sob AHA 5% na 7 min i spłukuję, nd tylko SPF; odstęp retinoid–kwasy minimum 48 h, żadnych kwasów rano

4 polubienia

Jak piecze po BHA, zmień kolejność: mycie, mgiełka izotoniczna, 10 min sucho, BHA tylko na strefę T, potem krem z ceramidami; retinoid nie tego samego dnia

19 polubień

Panowie i Panie, a co z oczyszczaniem, olejek + żel codziennie wieczorem przy retinoidzie to nie za dużo

15 polubień

BHA bardziej na zaskórniki i pory, AHA na teksturę i blizny, PHA łagodne; lepiej rozdzielić niż mieszać, a jeśli już, to mikrodawki i krótkie czasy kontaktu

12 polubień

update: po pierwszym tygodniu zero mega podrażnień, delikatne łuszczenie; @zluszczanie test stron twarzy fajny pomysł, robię teraz 3 vs 4 dni retinoidu; BHA tylko na nos i brodę jak radziliście

20 polubień

Dodam jeszcze prosty patent: przed AHA zwilż twarz wodą termalną, skrócisz penetrację i zmniejszysz szczypanie, a jak chcesz mocniej, aplikuj na całkiem suchą; zawsze test na małej powierzchni 3 wieczory pod rząd

8 polubień

u mnie działa zasada dwa dni luzu po każdym retinoidzie, inaczej rumień wraca

11 polubień

Czy szyję i dekolt też retinoidem, czy tylko krem i ewentualnie PHA, bo boję się że będzie schodzić płatami

20 polubień

Szyja/dekolt są wrażliwe: zacznij od PHA raz w tygodniu, retinoid tam tylko w kanapce i co 7–10 dni, bez pocierania, i zawsze krem z ceramidami na mokro po toniku

6 polubień