Hej, jak u was z dniami bez aktywów w tygodniu? Mam retinol i kwas, cera mieszana, bariera ok. Ile robicie minimum odpoczynku?
U mnie minimum dwa dni bez niczego mocnego, zwykle środa i niedziela. Wtedy tylko mycie, tonik bez kwasów, krem z ceramidami. Retinol robię dwa razy, kwas raz, reszta nawilżanie i spokój
@zluszczanie dzięki, to może spróbuję dwóch dni off, retinol wt/pt, kwas sobota, brzmi ok?
Ja robię minimum trzy bez aktywów, bo inaczej mnie szczypie i łuszczy
Robię prosty schemat 2-3-2: dwa dni bez aktywów, trzy dni lekkich (wit. C, niacynamid), dwa dni mocniejszych (retinol albo kwas, nigdy jednocześnie). Sprawdzam skórę rano: jeśli szczypie przy wodzie albo się łuszczy, biorę dodatkowy dzień przerwy. Testuję nowe rzeczy na małym fragmencie policzka przez tydzień. Odczekuję też 10 minut między warstwami, żeby nie mieszać zbytnio produktów.
Dni bez aktywów to dalej SPF codziennie, bo słońce potrafi rozwalić barierę szybciej niż kwas
Na retinolu mam sztywny rytm: dwa dni on, jeden off, potem znów on. W off nakładam tylko grubą warstwę kremu i nic więcej
ja daje luz 3 dni bo mnie sypie, serio
AM mam tylko mycie wodą, tonik nawilżający, serum z HA i SPF; PM rotuję: poniedziałek retinol, wtorek przerwa, środa kwas, czwartek przerwa, piątek retinol, weekend czysty. Skóra dziękuje, mniej podrażnień
Jeśli startujesz, rób zasadę co drugi dzień aktyw, reszta odżywianie. Jak skóra spokojna przez miesiąc, skróć przerwy, ale zawsze zostaw minimum dwa dni
U mnie jeden dzień przerwy nie wystarcza, dwa to sweet spot, trzy już za dużo
Mam wrażliwą cerę i minimum trzy dni off, czasem cztery. Jak zaszaleję z kwasem, to potem tydzień tylko krem i spf
Klucz to odbudowa: w dni bez aktywów ceramidy + cholesterol + kwasy tłuszczowe, skóra wraca do równowagi
Przy AZS robię pięć dni bez aktywów, inaczej flare. Jeśli koniecznie coś, to tylko niacynamid nisko, bez kwasów i retinoidów. Lepiej powoli, niż znów leczyć pękniętą skórę miesiącami, serio, przerabiałam to
Spróbuj testu policzek-czoło: nowy aktyw nakładaj tylko na ćwiartkę twarzy przez 7 dni. Jeśli zero pieczenia i zaczerwienienia, rozszerz na resztę
Nie przesadzajcie, dzień przerwy starczy, to tylko kremy przecież
@vitamincpro1998 dzięki za 2-3-2, spoko plan, spróbuję. @polisheczema rozumiem, będę patrzeć na reakcje, nie chce znowu przesadzić jak ostatnio, serio dzięki
Dwa dni bez aktywów jako baza, potem słuchaj skóry. Jak piecze, dokładasz trzeci i luzujesz