Hej, jak w praktyce odróżnić lekkie emolienty od cięższych po tym jak reaguje skóra, świecenie, zapychanie, ściągnięcie po myciu, jestem mieszana i trochę wrażliwa, dzięki
Po zachowaniu skóry: lekkie dają szybkie wchłonięcie i zero filmu, cięższe zostawiają warstewkę i skóra mniej traci wodę, rano mniej ściągnięta po prysznicu
Dzięki @barrier_healthy_pl, czyli jak rano czuję ściągnięcie to mój krem był za lekki, a jeśli się świecę po godzinie to za ciężki, dobrze kumam
u mnie lekkie to squalane i estry, szybka wchłanialność, ciężkie masła i wazelina robią film i potrafią mnie wysypać jak dam za dużo
Praktyczny test: 1) Nałóż produkt na połowie twarzy, drugą zostaw z dotychczasową pielęgnacją; 2) Odczekaj 30–60 min, przyłóż bibułkę lub chusteczkę i dociśnij 5 sekund – jeśli zostaje tłusta plama, emolient raczej cięższy; 3) Rano po krótkim prysznicu oceń ściągnięcie i połysk; 4) W INCI lekkie: estry, squalane, skwalan, MCT; cięższe: masła, woski, petrolatum, lanolina, wyższe silikony
Przy skórze odwodnionej cięższy emolient na noc bywa korzystny, bo mniej paruje woda, ale pod spód daj humektant i ceramidy
mi lekkie znikają jak woda, po godzinie mam suche placki, masła ratują
Najprościej ocenić po czasie świecenia: jeśli po 15–30 minutach nadal widać film, to dla Ciebie będzie cięższy
W gabinecie robimy prosty test palca: przeciągnij czystym palcem po skórze 10 minut po aplikacji, jeśli czujesz lepki opór i smużenie, formuła ma bardziej okluzyjne emolienty; jeśli jest sucho‑ślisko, to lżejsze estry lub silikony lotne
przy trądziku lekkie sprawdzają mi się rano pod SPF, a cięższe tylko punktowo na suche miejsca, inaczej robią się grudki
Z etykiety: caprylic/capric triglyceride, squalane, diheptyl succinate to zwykle lekkie; masło shea, lanolina, petrolatum, isohexadecane często cięższe
Nie zgodzę się z isohexadecane, dla mnie to leciutkie, szybko paruje, natomiast dimethicone high viscosity siada ciężko i robi taflę, więc różnie bywa
Jeśli masz skłonność do zaskórników, wybieraj lżejsze emolienty o mniejszej lepkości i łącz z żelowym humektantem, film z ciężkich bez równowagi może utrudniać wymianę i sprzyjać zaskórnikom
u mnie po ciężkim kremie podkład się roluje, po lekkim siada ładnie, to też sygnał
Zwróć uwagę na klimat w domu: przy suchej zimie nawet lekkie mogą wydawać się za słabe, testuj w ciągu 3 dni w podobnych warunkach
czy lekkie to zawsze mat, bo u mnie squalane jednak świeci, już nie wiem
@paulinakrawczyk squalane bywa lekkie, ale nie matujące, to bardziej śliski poślizg, mat dają estry lub lekkie silikony lotne
zrobiłam dziś test pół na pół, po maśle shea skóra miękka ale błyszczy, po lekkim serum z MCT komfort mniejszy, rano mniej tłusta
nie komplikujcie, jak coś działa to używać, jak nie to zmienić, tyle, po co te długie analizy
Jeszcze pro tip: ilość ma znaczenie, kropla różnicy zmienia odczucie, zacznij od ziarnka grochu na twarz, dołóż punktowo, wtedy łatwiej ocenić ciężkość