emolienty lekkie kontra cięższe, jak rozpoznać po zachowaniu skóry

Hej, jak w praktyce odróżnić lekkie emolienty od cięższych po tym jak reaguje skóra, świecenie, zapychanie, ściągnięcie po myciu, jestem mieszana i trochę wrażliwa, dzięki

61 polubień

Po zachowaniu skóry: lekkie dają szybkie wchłonięcie i zero filmu, cięższe zostawiają warstewkę i skóra mniej traci wodę, rano mniej ściągnięta po prysznicu

1 polubienie

Dzięki @barrier_healthy_pl, czyli jak rano czuję ściągnięcie to mój krem był za lekki, a jeśli się świecę po godzinie to za ciężki, dobrze kumam

5 polubień

u mnie lekkie to squalane i estry, szybka wchłanialność, ciężkie masła i wazelina robią film i potrafią mnie wysypać jak dam za dużo

9 polubień

Praktyczny test: 1) Nałóż produkt na połowie twarzy, drugą zostaw z dotychczasową pielęgnacją; 2) Odczekaj 30–60 min, przyłóż bibułkę lub chusteczkę i dociśnij 5 sekund – jeśli zostaje tłusta plama, emolient raczej cięższy; 3) Rano po krótkim prysznicu oceń ściągnięcie i połysk; 4) W INCI lekkie: estry, squalane, skwalan, MCT; cięższe: masła, woski, petrolatum, lanolina, wyższe silikony

14 polubień

Przy skórze odwodnionej cięższy emolient na noc bywa korzystny, bo mniej paruje woda, ale pod spód daj humektant i ceramidy

3 polubienia

mi lekkie znikają jak woda, po godzinie mam suche placki, masła ratują

8 polubień

Najprościej ocenić po czasie świecenia: jeśli po 15–30 minutach nadal widać film, to dla Ciebie będzie cięższy

13 polubień

W gabinecie robimy prosty test palca: przeciągnij czystym palcem po skórze 10 minut po aplikacji, jeśli czujesz lepki opór i smużenie, formuła ma bardziej okluzyjne emolienty; jeśli jest sucho‑ślisko, to lżejsze estry lub silikony lotne

1 polubienie

przy trądziku lekkie sprawdzają mi się rano pod SPF, a cięższe tylko punktowo na suche miejsca, inaczej robią się grudki

18 polubień

Z etykiety: caprylic/capric triglyceride, squalane, diheptyl succinate to zwykle lekkie; masło shea, lanolina, petrolatum, isohexadecane często cięższe

14 polubień

Nie zgodzę się z isohexadecane, dla mnie to leciutkie, szybko paruje, natomiast dimethicone high viscosity siada ciężko i robi taflę, więc różnie bywa

11 polubień

Jeśli masz skłonność do zaskórników, wybieraj lżejsze emolienty o mniejszej lepkości i łącz z żelowym humektantem, film z ciężkich bez równowagi może utrudniać wymianę i sprzyjać zaskórnikom

19 polubień

u mnie po ciężkim kremie podkład się roluje, po lekkim siada ładnie, to też sygnał

1 polubienie

Zwróć uwagę na klimat w domu: przy suchej zimie nawet lekkie mogą wydawać się za słabe, testuj w ciągu 3 dni w podobnych warunkach

12 polubień

czy lekkie to zawsze mat, bo u mnie squalane jednak świeci, już nie wiem

8 polubień

@paulinakrawczyk squalane bywa lekkie, ale nie matujące, to bardziej śliski poślizg, mat dają estry lub lekkie silikony lotne

6 polubień

zrobiłam dziś test pół na pół, po maśle shea skóra miękka ale błyszczy, po lekkim serum z MCT komfort mniejszy, rano mniej tłusta

9 polubień

nie komplikujcie, jak coś działa to używać, jak nie to zmienić, tyle, po co te długie analizy

16 polubień

Jeszcze pro tip: ilość ma znaczenie, kropla różnicy zmienia odczucie, zacznij od ziarnka grochu na twarz, dołóż punktowo, wtedy łatwiej ocenić ciężkość

2 polubienia