Jak rozróżnić na twarzy lekkie a cięższe emolienty w praktyce? Po nałożeniu mam albo błysk, albo duszność. Jak testować w domu i czy pH ma znaczenie?
u mnie lekkie dają szybkie wchłanianie i zero filmu, cięższe siedzą, świecę się
@teresa96 dzięki, mam mieszaną skórę, strefa T tłusta, policzki suche, więc szukam lekkiego filmu bez duszenia, najlepiej coś sprawdzę w domu wieczorem
Zrób domowy test: a) pół twarzy lekki olej/ester, pół cięższe masło; b) mierz czas do wchłonięcia dotykiem i stopień lepkości palcami; c) przyłóż bibułkę po 15 i 60 minutach, zobacz ile się odbija; d) zrób zdjęcie z lampą – połysk mówi wiele; e) skład: estry/silikony lotne zwykle lżejsze, masła, lanolina, petrolatum cięższe; pH tu nie gra roli, patrz na odczucie i TEWL, czy nie ciągnie
u mnie squalane lekki, masła mnie zapychają, proste
Broda i nos lubią cięższe, bo wiatr mnie wysusza, ale jak dam za dużo, czuję duszność i zaskórniki, wazelina to już mur
sprawdzam poślizg: lekkie suną i znikają, cięższe film, izopropyl myristate bywa komedogenny u mnie
dziś wilgotno, wszystko cięższe wydaje się lżejsze, a w mrozie odwrotnie, klimat też robi robotę
Robię pół na pół: na lewej twarzy ester, na prawej masło, potem przykładam do poduszki chusteczkę i rano widzę gdzie więcej się odbiło; plus silikony lotne robią wrażenie lekkości, choć nadal zamykają wilgoć
po maseczce w płachcie lżejszy olejek starczy, jak dam masło, roluje mi się serum i robią się grudki, więc to dla mnie znak że za ciężko
dotknij po godzinie: jak palec się ślizga, to cięższy, mat znika to lekki
u mnie cięższe z humektantem często kulkują, więc wcieram mniej i dociskam dłońmi, bez tarcia, wtedy siedzi i nie zatyka tak strasznie
Prosty test łyżeczkowy: kropka produktu na metalowej łyżeczce, po 10 minutach patrzę czy rozlewa się i znika (lżejsze) czy siedzi grubiej i lepi palec, plus ważę bibułkę przed i po dotknięciu czoła, różnica pokazuje tłustość
Lekkie dają wysoki poślizg i szybki zanik połysku, cięższe dłuższy poślizg i tłustą warstwę; licz czas wchłaniania i oceń uczucie ściągnięcia po godzinie
u mnie lekkie to suche oleje winogron i jojoba
@healthypro1977 zrobiłem bibułkę i lampę: ester zniknął po 20 min, masło dalej świeciło, policzki wolą ciężej, strefa T lepiej lekko, pH ignoruję
na siłowni lekkie wygrywają, bo pot nie spływa po maśle, nie roluje się nic
dojrzała skóra lubi cięższe na noc, ale kropla na wilgotny tonik, inaczej dusi, latem przechodzę na skwalan i parę kropli silikonów lotnych