filtr mineralny a światło widzialne – jak to rozsądnie rozumieć

Melasma od lat, pytanie: czy sam filtr mineralny chroni też przed światłem widzialnym, czy trzeba koniecznie wersję z kolorem; jak to ogarnąć rozsądnie?

60 polubień

u mnie na plamy pomógł krem mineralny tonujący z tlenkami żelaza, bez koloru było gorzej i szary nalot

1 polubienie

@paulinakrawczyk a ile tego kłaść, żeby to miało sens i nie wyglądać jak duch?

20 polubień

Filtr mineralny bez pigmentu słabo blokuje światło widzialne; potrzebne są tlenki żelaza w kremie koloryzującym. Nakładaj 2 mg/cm², na twarz to ok. 1/3 łyżeczki do herbaty, najlepiej w 2 cienkich warstwach. Sprawdź krycie testem bibułki: przyłóż, nie powinno być prześwitów. Kapelusz UPF i okulary to must. Unikaj mocnego tarcia po aplikacji i dołóż po 2–3 godzinach

5 polubień

ja daję tonujący tylko rano i czapka z daszkiem, bez słońca w południe

5 polubień

Widzialne rozprasza pigment, więc wybieraj odcienie z domieszką czerwieni/żółci, nie szare. Technika: punktowo korektor z tlenkami na plamy, potem cienka warstwa kremu tonującego na całość, na koniec pudry z iron oxides. Nie mieszaj z kremem, tylko warstwowo

9 polubień

serio ekran nie robi przebarwień? bo się boję

15 polubień

Ekstra, tylko błagam nie rozcieraj, wklepuj, i nie łącz SPF z podkładem

3 polubienia

Dzięki @skinlabpro1995, jak z reaplikacją w biurze, puder z tlenkami wystarczy czy znowu pełna porcja kremu?

3 polubienia

Możesz pod spód serum z wit. C rano, to uspokaja przebarwienia i wspiera filtr, ale zacznij powoli i testuj, bo bywa szczypanie

16 polubień

jeżdżę na rowerze i buff pod kask dużo robi na policzki

4 polubienia

Mam melasmę, w pracy reaplikuję gąbką: najpierw bibułka, potem cienko krem tonujący, dociskam, nie rozcieram, na to odrobina pudru z tlenkami. Całość 2 minuty w toalecie, bez demakijażu i bez smug

8 polubień

nie ogarniam tych mg/cm2, daję na oko i jest git

13 polubień

Z ekranów problem mniejszy niż ze słońca, ale niebieskie światło coś tam dokłada

10 polubień

te wszystkie tinty drogie, zwykły podkład też działa trochę

19 polubień

Mineralne potrafią wysuszać, więc pod spód lekki krem z ceramidami i gliceryną, wtedy warstwy lepiej siadają i mniej bieli, serio pomaga

13 polubień

U mnie tylko kapelusz szeroki rondo i cień, spokój

10 polubień

Porównywałam latem: czysty mineralny bielił i plamy wychodziły, z kolorem (oxides) trzymało lepiej. Wygodny jest sztyft tonujący na nos i policzki, dokładam w południe, nie robię smug, tylko stempluję i potem puder odrobinę

7 polubień

czy sypki puder mineralny z żelazem na wierzch ma sens?

19 polubień

Ma, ale traktuj to jako uzupełnienie. Puder z tlenkami zwiększa ochronę przed widzialnym głównie na szczytach twarzy. Najpierw pełna dawka kremu tonującego, potem lekka warstwa pudru, docisnąć pędzlem. Po 2–3 h powtórka punktowo

9 polubień