Filtr mineralny a widzialne światło jak rozumieć tę ochronę

Czy mineralny filtr chroni też przed światłem widzialnym, szczególnie tym niebieskim, i jak to rozumieć przy melasmie, bo gubię się w opisach na opakowaniach

100 polubień

Mineralne filtry bez koloru głównie UV, na światło widzialne lepiej działa krem barwiony z iron oxides, czyli zabarwiony jak podkład, plus kapelusz i dwie linie palców

2 polubienia

Dzięki @justyna84, to znaczy że mój biały filtr z cynkiem 20% nie chroni przy komputerze, czy muszę mieć kolor, trochę mnie to przeraża szczerze

5 polubień

Przy kompie spokojnie, z monitorów to promieniowanie jest minimalne, problem robi słońce i okno, na ulicy albo przy szybie bierz barwiony mineralny albo podkład mineralny

14 polubień

Dla przebarwień warto dodać kolor, bo pigmenty żelazowe rozpraszają niebieskie światło; praktycznie: krem barwiony + dwie linie palców, po 15 min cienka warstwa pudru z CI 77491/92/99, test w domu latarką niebieską zobacz czy skóra mniej świeci

11 polubień

Sprawdzaj INCI, szukaj iron oxides albo CI 77491, 77492, 77499, czysty tlenek cynku bez koloru mało daje na widzialne, dwie linie palców i nie rozcieraj za długo

7 polubień

u mnie bielił jak mąka, plamy i tak wyszły, dopiero krem tonujący przykrył i już nie pogarszały się latem przy spacerach

9 polubień

Nie mieszaj filtra z podkładem w dłoni, to rozrzedza i traci krycie, lepiej warstwowo: najpierw filtr barwiony, potem punktowo korektor mineralny

5 polubień

Mam melasmę i większość tintów jest za ciemna, jak dobrać kolor żeby był skuteczny na światło a nie wyglądał jak maska

12 polubień

Dobierz jaśniejszy odcień i dołóż odrobinkę pudru z pigmentem, ważne żeby przykryć skórę równą mgiełką, nie musi być pełne krycie jak podkład

4 polubienia

W biurze przy oknie UVA wchodzi, widzialne też, ja nakładam barwiony rano i dokładam mineralny puder po lunchu, czapka z daszkiem jak idę pieszo

11 polubień

Dla skóry z plamami liczy się cień i rutyna, filtr barwiony, okulary, kapelusz, i nie gapimy się w słońce, w aucie szyba nie ratuje

13 polubień

Panowie jeśli wstyd przed tintem, to są transparentne pudry mineralne z iron oxides prawie niewidoczne, matują i dają trochę tej ochrony na widzialne

9 polubień

Każdy tlenek tytanu robi robotę na niebieskie, nie ma co przepłacać za barwione, to marketing tylko

8 polubień

Nie do końca, biały filtr odbija głównie UV, a przed widzialnym lepiej działają pigmenty z kolorem, dlatego tzw tinted sunscreen ma przewagę przy melasmie

3 polubienia

Ok, to kupię barwiony, @spf_dermatologist90 ten test z latarką robisz w ciemnym pokoju, i jeśli skóra mniej świeci to znaczy że jest git

12 polubień

też robię taką próbę, byle nie wcierać za mocno bo wtedy spada krycie, odciskam lekko chusteczką i jest ok

3 polubienia

Moim zdaniem to przesada, SPF 50 wystarczy na wszystko, to nie laboratorium tylko codzienność, nie komplikujmy

8 polubień

SPF mówi tylko o UVB, nie o świetle widzialnym, przy melasmie barwiony filtr realnie robi różnicę, prosto: dwie linie palców, równomiernie, kapelusz i cień, to działa

15 polubień

czy serum z witaminą C rano plus barwiony filtr to dobry zestaw na plamy, czy coś jeszcze dołożyć

7 polubień