Humektanty kiedy dorzucić a kiedy ograniczyć

Hej, mam skórę wrażliwą i mylę się kiedy dawać humektanty, a kiedy je ograniczyć, szczególnie zimą przy kaloryferach; doradzicie prostymi zasadami?

99 polubień

U mnie działają na mokrą skórę, a zimą pod krem bardziej tłusty.

6 polubień

@agata83 dzięki, czyli spryskam twarz hydrolatem, daję serum z HA i domykam kremem?

5 polubień

Prosto: humektanty (np. gliceryna, kwas hialuronowy) dawaj na wilgotną skórę i zawsze przykryj kremem lub olejkiem, bo inaczej w suchym powietrzu wyciągną wodę ze skóry; ograniczaj je, gdy ogrzewanie hula i masz 30–40% wilgotności, wtedy mniejsze ilości, mgiełka, potem krem; szybki test: po prysznicu skóra pije? dodaj; ściąga i łuszczy? utnij i podbij okluzję.

9 polubień

ja bym w mrozy odpuścił HA bo mi wysuszał

15 polubień

Sprawdź wilgotność w mieszkaniu, u mnie nawilżacz robi robotę i wtedy serum z humektantami nie gryzie.

13 polubień

Ja robię kanapkę: mgiełka z wodą termalną, potem humektant w kroplach, a na to krem odżywczy, i zero ściągania, tylko nie przesadzaj z ilością bo lepi.

2 polubienia

Zasada 3 minut: po myciu masz kilka minut, by zatrzymać wodę w skórze, więc najpierw mgiełka, potem 1–2 pompki humektantów, a od razu na to krem z ceramidami albo wazeliną, szczególnie przy kaloryferach.

8 polubień

Nie przesadzajcie z rytuałami, to nie magia, woda plus krem starczy.

12 polubień

Na ciało też działa: balsam z mocznikiem po prysznicu na wilgotną skórę, jak przesadzę z żelami to mnie swędzi i ograniczam.

2 polubienia

Ogranicz, gdy pojawia się ściągnięcie mimo kremu, albo kulkowanie się serum pod spf, to często za dużo humektantów bez wystarczającej warstwy na wierzchu.

1 polubienie

Rano kropla HA na mokro, wieczorem rezygnuję gdy grzeją kaloryfery i skóra szczypie.

15 polubień

W górach ograniczam, bo sucho i wieje, a nad morzem dorzucam, bo w powietrzu wilgoć i skóra jest bardziej miękka; sprawdzam też lustrem w łazience, para schodzi wolno to działa.

3 polubienia

u mnie HA solo to porażka, musi być krem

14 polubień