INCI a kolejność składników, jak czytać przy aktywach

Hej, jak czytać INCI przy aktywach? Czy kolejność faktycznie mówi o procentach niacynamidu, kwasów, retinolu? Gdzieś czytałem o ‘linii 1%’ przy phenoxyethanol, ale nie ogarniam.

57 polubień

kolejność działa do około 1%, poniżej producent może tasować jak chce, więc patrz gdzie jest phenoxyethanol i co jest nad nim, wtedy masz podpowiedź

8 polubień

dzięki @katarzyna104, czyli jak mam serum 10% niacynamidu i phenoxyethanol jest przed nim, to znaczy że ściema producenta?

7 polubień

UE każe układać składniki malejąco do 1%, poniżej mogą być w dowolnej kolejności; użyj tzw. linii 1%: znajdź phenoxyethanol lub caffeine i sprawdź, czy aktyw jest nad nimi. Przykłady: niacynamid zwykle 2–10% będzie wysoko, retinol 0,1–0,3% blisko dołu. Kwasowe toniki: pH ok. 3–4, sprawdzisz paskiem; jeśli pH ~6, aktyw nie zadziała. Zawsze rób próbę płatkową.

10 polubień

u mnie serum z 10% Niac. było wysoko, ale piekło, więc finalnie wróciłem do 5% i jest git, nie kombinuję już

11 polubień

Porównuj etykiety w obrębie tej samej marki; jeśli masz produkt z jawnym 10% niacynamidem, zobacz co stoi nad nim; w innym serum podobny układ zdradzi zbliżone stężenie. Dodatkowo szukaj powtórek rozpuszczalników (butylene glycol, propanediol) – gdy aktyw jest pomiędzy nimi, zwykle jest go kilka procent.

4 polubienia

Super, dzięki @dermocentrum, kupię paski pH i sprawdzę tonik z AHA, bo chyba mam za wysokie pH i nic nie robi.

4 polubienia

Pamiętaj też, że więcej aktywu nie znaczy lepiej; retinol wysoko w INCI = często podrażnienia, zaczynaj rzadko i mało, test 3 dni na żuchwie.

19 polubień

Pro tip: jeśli Parfum jest wysoko, aktywy często są niżej, bo zapachu daje się sporo; gdy Parfum nisko, a aktyw wyżej, to dobry znak przy wrażliwcach.

10 polubień

OK, zrobię porównanie w obrębie marki jak pisał @cosmetologistpro1985 i spojrzę na linię 1%, dzięki wszystkim, mega pomocne.

14 polubień