Szukam serum antyoks bez marketingu, patrzę w INCI i gubię się; co faktycznie działa, jakie stężenia/pH i na co uważać, żeby nie przepłacać i nie podrażniać?
U mnie najlepiej robi klasyk: L-ascorbic acid 10–15% + ferulic + tokoferol, pH ok. 3, ciemna butelka, bez zapachu; sprawdzaj kolor i zapach, bo brunatniejące to znak utlenienia, wtedy do kosza, serio
Dzięki @natalia85, a jak z sodium ascorbyl phosphate vs LAA przy skórze mieszanej z trądzikiem, warto? i czy takie 10% to nie za dużo na start
Jeśli chcesz bez hype’u, sprawdź trzy rzeczy: 1) pH wodnego LAA powinno być 2.5–3.5 – zmierz paskiem, kropelka na pasek, porównaj w 30 s; 2) świeżość – klarowne do lekko słomkowe, ciemnieje = oksydacja; 3) stabilizacja: E + ferulic, opakowanie airless/ciemne i lodówka po otwarciu; szybki domowy test LAA: kropla serum do roztworu skrobi z odrobiną jodyny, jeśli odbarwia, antyoks jeszcze pracuje, jak brak reakcji, wymień; startuj od 2–3x/tydz., 3–4 krople, potem codziennie
SAP fajny na trądzik, łagodniejszy niż LAA, ale wolniejszy efekt
Miałem SAP 5% + niacynamid, zero pieczenia, mniej zaskórników po 6 tyg, ale przebarwień nie ruszyło tak jak LAA 15%
Technicznie: jeśli nie tolerujesz kwasu, szukaj SAP 5% albo THD ascorbate 10% w olejowej bazie; bez perfum/olejków, butelka nieprzezroczysta; test płatkowy za uchem 48 h; aplikuj rano pod SPF lub na noc, nie na mokrą skórę
ja bym nie mieszała z kwasami na raz, mnie szczypało
Pamiętaj o opakowaniu, pipety wpuszczają powietrze, airless dłużej trzyma świeżość
Nie każdy potrzebuje LAA, przy wrażliwej cerze lepiej resweratrol/EGCG w lekkiej bazie, bez alkoholu denat
pH paski kupisz w aptece, serio starczą; dla ciekawych, mierz też czas brązowienia na waciku na świetle dziennym, im szybciej ciemnieje, tym gorzej ze stabilnością
Nie łącz rano z kwasami AHA/BHA, bo będzie bardziej drażnić, a i tak filtry obowiązkowe codziennie
MAP 10% było super pod makijaż, zero rolowania, ale efekty na glow dopiero po 2 miesiącach, cierpliwość
a kto w ogóle sprawdza pH w domu, serio mało kto, ważniejsza regularność i SPF
Update: kupiłem LAA 10% z ferulowym, @bariera_gliwice pH wychodzi ~3 na pasku, trzymam w lodówce; zacznę co drugi dzień i dam znać, dzięki wszystkim
Dobry ruch, jak piecze, zrób bufor: najpierw żel z pantenolem, potem serum, u mnie to pomaga
Nie zgadzam się, na mokrą zwiększasz penetrację i ryzyko; trzymaj suchą skórę, a łagódź kremem po 15 min
resweratrol z EGCG super na dzień, nie śmierdzi jak hot-dogi haha
Sprawdzaj też INCI pod kątem alkoholu denat wysoko, potrafi wysuszyć i podkręcić rumień przy LAA
Warstwowanie: rano antyoks, potem lekka emulsja, na to SPF 50; wieczorem retinoid w inne dni niż LAA, żeby nie dokładać podrażnień