Chcę zajrzeć w INCI serum antyoksydacyjnego bez marketingu, co tam realnie siedzi i na co patrzeć: rodzaje witaminy C, dodatki typu ferulic i E, rozpuszczalniki, pH, stabilizatory?
Najprościej: wodne L-ascorbic acid + witamina E + kwas ferulowy, nośniki gliceryna/propanediol, konserwanty typu phenoxyethanol, chelator EDTA/sodium phytate, pH zwykle ~3.
dzięki @dawidmarciniak, jak butelka brązowieje po miesiącu to znaczy że L-AA się utleniło i do kosza, czy da się to odrócić od ferulic?
Jeśli startuje klarowne, a robi się żółte/brązowe i pachnie jak miedź, zwykle utlenione; ferulic bywa lekko słomkowy od początku, pomaga utrzymać C.
Jak czytać INCI pod C: dla wodnego L-ascorbic acid szukaj Aqua, Ascorbic Acid wysoko w składzie, obok Propanediol/Butylene Glycol/Glycerin, Ferulic Acid, Tocopherol, Sodium Phytate lub Disodium EDTA, stabilizacja Phenoxyethanol + Ethylhexylglycerin i regulator pH (Sodium Hydroxide/Citric Acid); test domowy: pasek pH po rozsmarowaniu na szalce, cel 2.5–3.5, kolor start klar/słomka, próbka w lodówce vs na świetle porównana po tygodniu wskaże tempo utleniania; trzymaj w ciemnie, szczelnie, może być lodówka
u mnie LAA szczypie i wkurza, wolę 3-O-ethyl ascorbic bo mniej kwasowe i nie śmierdzi, ph mam ~5 i nie żółknie tak szybko
Antyoksydanty w INCI fajnie, ale robotę w dzień robi też filtr; C + dobry SPF realnie zmniejsza rumień po słońcu.
Nie mieszaj niacynamidu w tej samej wodnej fazie o pH ~3, może gryźć i dać rumien, albo użyj osobno wieczorem przy pH wyższym.
Dla mniej wrażliwych: L-AA 10–15% w wodzie z ferulic+E działa najlepiej na przebarwienia, ale wymaga pH ~3 i opakowania airless; dla wrażliwych szukaj 3-O-ethyl ascorbic acid 5–10% w propanediolu przy pH 4–6 albo anhydrous ascorbyl tetraisopalmitate w squalane, wtedy INCI bez wody, często z silikonem.
A co z resveratrolem/EGCG w INCI, warto czy bajer i czy barwi skórę?
Resveratrol często siedzi w bezwodnych bazach z propanediolem i bywa fiołkowy, potrafi lekko barwić; EGCG jest wrażliwy na światło i pH, łączony z kwasem ferulowym działa synergicznie.
ok @routineexpert_lublin, kupię paski pH i sprawdzę, jeśli wyjdzie ~3.2 to dla skóry wrażliwej nie za ostro, czy raczej szukać łagodniejszej formy C bez zapachu?
3.2 może szczypać, zacznij od 5–10% L-AA co 2–3 dni na wilgotnej skórze, po 2 tygodniach zwiększaj; jak reaguje źle, zmień na 3-O-ethyl ascorbic przy pH ~5.
kupiłam znane C i przyszło już żółte, masakra
Nie łącz bezpośrednio w jednej aplikacji silnych miedziowych peptydów z L-AA, obu szkoda; technicznie nie muszą się gryźć, ale dla bezpieczeństwa rotuj: C rano, miedź wieczorem, przechowuj C szczelnie, ogranicz tlen i ciepło.
EDTA w INCI mnie straszy, to konieczne w takich serach i czy bezpieczne?
EDTA to chwytacz metali, nie konserwant; wiąże żelazo/miedź, które przyspieszają psucie się C, dzięki czemu serum mniej ciemnieje, dawki w kosmetykach są niskie i uznawane za bezpieczne.
ja tam biorę 20% bo pani w drogerii mówiła że mocniejsze lepsze, chociaz trochę piecze ale trudno
Prosty test stabilności w domu: odlej 3 kropelki na szkiełka lub łyżeczki, jedną trzymaj w lodówce, drugą w łazience, trzecią na słońcu; porównaj kolor/ zapach po 3–7 dniach i wybierz sposób przechowywania.
Żeby mniej szczypało, w INCI szukaj panthenolu, beta-glucanu, allantoina i hialuronianu sodu; moża kłaść najpierw mokry tonik, potem C.