Jak odróżnić skórę suchą od odwodnionej w praktyce

Jak w praktyce odróżnić suchą od odwodnionej, bo gubię się po objawach: mam ściągnięcie po myciu, ale w T strefie świeci się po paru godzinach, czasem łuska na nosie; to suchość czy tylko brak wody i zła pielęgnacja?

107 polubień

Sucha = ma mało tłuszczu cały czas; odwodniona = ma mało wody chwilowo. Zrób test: delikatne mycie, zero kremu 30–60 min. Jeśli ściąga, ale potem szybko się przetłuszcza, to odwodnienie; jeśli łuszczy i szczypie stale, to sucha.

22 polubienia

@mikrobiom37 dzięki, a jak z papierkiem matującym w ciągu dnia, to coś podpowie?

14 polubień

Tak, po 4 godzinach przyłóż bibułkę do policzka i czoła. Sucha zwykle nic nie zostawi, odwodniona w T zostawi ślad mimo uczucia ściągnięcia.

18 polubień

u mnie sucha i odwodniona naraz, ceramidy + żel hialu pomaga troche zimą

16 polubień

Praktycznie: 1) Rano umyj łagodnie, nie nakładaj nic 45 min; obserwuj. 2) Zrób test szczypnięcia policzka: odwodnienie = drobne, szybkie zmarszczki, suchość = szorstka skóra nawet bez szczypania. 3) Bibułka po 4–5 h: brak tłuszczu wszędzie sugeruje suchość. 4) Wieczorem krem okluzyjny na wilgotną skórę i sprawdź poprawę. Jeśli po tygodniu mniej ściąga, to raczej odwodnienie.

11 polubień

@dermatolog_krakow potwierdzam, u mnie po samym nawilżaniu na mokro skóra przestała się łuszczyć, a świecenie w T zostało, więc odwodnienie bardziej niż suchość.

13 polubień

serio, nie komplikujcie, pijcie wodę i mniej grzejcie mieszkanie zimą ludzie pls

17 polubień

Dla mnie różnica wyszła po rutynie: mgiełka, serum z gliceryną, a na to krem tłustszy; przy odwodnieniu działa od razu, przy suchości brak ulgi.

7 polubień

Uważaj na peelingi, bo odwodnioną łatwo podrażnić i mylisz to z suchością. Prosty trik: krem na wilgotną skórę i ogranicz detergent w żelu.

21 polubień

mam tak samo i już nie wiem co to jest

3 polubienia

Jeśli masz suche skórki mimo olejku, dołóż mocznik 5% w kremie; jeśli piecze przy 10%, to bariera słaba. Zawsze nakładaj na zwilżoną twarz, a na noc zamknij lekkim olejem, dodatkowo

16 polubień

u mnie grzejniki robią pustynię, nawilżacz pomaga mega dobrze

10 polubień

Mam 60+ i skóra raczej sucha: nie świeci się nigdy, po kremie ulga na długo, bez nawilżania od razu ściąga i swędzi.

19 polubień

Zrobiłem tydzień prób: dzień A bez kremu po myciu, dzień B mgiełka + krem. W A twarz łuszczyła i nie świeciła, w B świeci trochę, ale bez skórek, więc odwodnienie.

7 polubień

Jeśli to odwodnienie, trzymaj niskie stężenia niacynamidu 2–5% i zawsze łącz z humektantem oraz kremem domykającym, inaczej możesz nasilić ściągnięcie.

9 polubień

czyli odwodniona może być tłusta, a sucha nie do końca kumam

15 polubień

Prosty tip: uśmiechnij się szeroko przed lustrem, jeśli robią się drobne kreseczki jak papier, to najczęściej odwodnienie, nie wiek po myciu

19 polubień

Bariera lubi miks: ceramidy, cholesterol i kwasy tłuszczowe, ale bez przesady z kwasami AHA przy odwodnieniu, bo tylko pogorszysz ściągnięcie.

7 polubień

po prysznicu mam jak pergamin, więc to raczej sucha skóra zimą u

14 polubień