Jak przygotować listę pytań na pierwszą wizytę u dermatologa

hej, idę pierwszy raz do dermatologa i chcę ogarnąć listę pytań; o co pytać, żeby mieć konkrety: diagnoza, badania, pielęgnacja, plan leczenia i kontrola, macie swoje checklisty?

58 polubień

Zrób krótką listę: od kiedy, co nasila i co pomaga, leki i kosmetyki które używasz, zdjęcia zmian; zapytaj o plan leczenia, skutki uboczne, kiedy kontrola, co robić przy pogorszeniu; sensowne badania: wymaz, szybka skrobanina pod mikroskop, testy skórne z plasterkami na alergie kontaktowe

10 polubień

@elastyna_jaworzno dzięki, te plasterki robią od razu w gabinecie czy trzeba się umawiać osobno i jak się przygotować, coś odstawiać przed wizytą

14 polubień

ja spisałem objawy przez tydzień, co jem, stres, suplementy i jak skóra reaguje, lekarz miał łatwiej i szybciej trafił z leczeniem

5 polubień

Proś o nazwy substancji, nie marek: np. kwas azelainowy na zaczerwienienia, retinoid na zaskórniki, antybiotyk miejscowy tylko czasowo; dopytaj o dawki, kolejność, przerwy z kwasami i obowiązkowy SPF

5 polubień

weź notatnik i długopis, ja w gabinecie zamulam i zapominam, nagrywanie na tel też spoko

19 polubień

nie kombinuj za bardzo, lekarz i tak zrobi wywiad, miej jedną kartkę i konkret, bez epopei

16 polubień

Jeśli swędzi skóra głowy lub masz łuszczenie, dopytaj o szybkie obejrzenie pod dermatoskopem albo zeskrobinę do sprawdzenia grzybów, to trwa chwilę i oszczędza błądzenia po szamponach

16 polubień

zapytaj o plan awaryjny, co robić gdy wysyp po maści, u mnie pomogło mieć instrukcję: przerwa, nawilżacz, powrót co drugi dzień i telefon gdy gorzej

8 polubień

warto poprosić o tańsze zamienniki i generyki, bo ceny kremów i maści od czapy ostatnio

18 polubień

zrób zdjęcia zmian przy dziennym świetle i spisz wszystkie kosmetyki z datami, dopytaj o słońce i basen, jak łączyć aktywne składniki, czy kontrola online wystarczy i po ilu tygodniach ocenić efekty

4 polubienia